By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more

Wat is plastische chirurgie?

Terug

Plastische chirurgie is het specialisme dat bij uitstek zich bezig houdt met het herstel van vorm en functie. Dit herstel is nodig omdat de vorm of de functie van een lichaamsdeel verstoord is door ofwel een aangeboren afwijking zoals de schisis of aangeboren handafwijkingen ofwel door een ‘verworven’ (dus niet aangeboren) afwijking zoals een ongeval, een infectie of een operatie. Een voorbeeld van het laatste is de reconstructie van een borst die in verband met borstkanker is geamputeerd. Ook reconstructies van patiënten die voor een kanker in het hoofd-halsgebied geopereerd worden, zoals kanker van de tong of mondholte, worden door plastisch chirurgen uitgevoerd. Een heel belangrijk onderdeel van de plastische chirurgie omvat de handchirurgie. Last but not least is ook de cosmetische chirurgie een onderdeel van de plastische chirurgie. Dit is tevens het onderdeel van het vak dat de meeste belangstelling van de media heeft.

Het grootste deel van de plastische chirurgie, zowel van de reconstructieve als de cosmetische chirurgie, wordt in ziekenhuizen uitgeoefend. Met name de cosmetische chirurgie wordt ook toenemend buiten het ziekenhuis, in privéklinieken, verricht. Ook voor handchirurgie kunt u tegenwoordig in privéklinieken terecht.


In het NVPC tijdschrift.Gaaf leest u meer over de plastische chirurgie

Ook al is de Reizende Tentoonstelling wat ouder (deze werd ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de NVPC gemaakt), toch kunt u veel interessants over het vak plastische chirurgie lezen en zien.

Powered By: webCiters