Jaarverslag DBIR: Betere informatie voor patiënten én meer impact door internationale samenwerking
Utrecht, 12 januari – Met bijna 70.000 patiënten, 75.000 procedures en 150.000 geregistreerde borstimplantaten blijft de Dutch Breast Implant Registry (DBIR) / DICA borstimplantaten registratie in 2021 de op één na grootste borstimplantatenregistratie wereldwijd. Voor het eerst heeft DBIR de handen ineengeslagen met verschillende patiëntenverenigingen om een fact sheet op te stellen met begrijpelijke informatie voor patiënten. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarrapport (klik hier om het rapport te downloaden).
Betrokkenheid patiëntenverenigingen
De behoefte aan onafhankelijke, gevalideerde en begrijpelijke informatie die niet mediagedreven maar evidence-based is blijkt steeds groter te worden onder patiënten. Daarom is in 2022 in samenwerking met verschillende patiëntenverenigingen geïnventariseerd wat patiënten het liefst willen weten over borstimplantaten. Deze samenwerking heeft geresulteerd in de allereerste DBIR fact sheet met informatie over onze belangrijkste cijfers, heroperaties en complicaties (pagina 7-8 van het jaarrapport).
Internationale samenwerking
Om betrouwbaar onderzoek te doen naar de veiligheid van borstimplantaten blijft intensieve samenwerking met internationale partners van groot belang. Het internationale samenwerkingsverband tussen verschillende borstimplantatenregistraties (ICOBRA) zal in 2023 daarom opnieuw bij elkaar komen in Dubai om onderzoek naar borstimplantaten wereldwijd te uniformeren en te verbeteren. Daarnaast wordt er gewerkt aan een koppeling tussen verschillende internationale borstimplantatendatabases en een rapport over de uitkomsten van meer dan een miljoen borstimplantaten.
Onderzoek naar borstimplantaten en lichamelijke klachten
DBIR is onafhankelijk van de industrie en wordt gefinancierd door Zorgverzekeraars Nederland en uit een eigen bijdrage van vrouwen die een cosmetische borstvergroting ondergaan. De kwaliteit en onafhankelijke aard van de gegevens uit DBIR zijn van grote waarde in het publieke debat over de veiligheid van borstimplantaten. Zo richten verschillende projecten zich op bijvoorbeeld Breast Implant-Associated Illness (BII), onder andere door koppeling van DBIR-data met de landelijke huisartsendatabase (NIVEL) en door gebruik van vragenlijsten onder borstkankerpatiënten met en zonder borstimplantaten. Dit maakt het mogelijk nader te onderzoeken of borstimplantaten lichamelijke klachten kunnen veroorzaken en hoe vaak dit voorkomt.
DBIR is één van de 26 landelijke kwaliteitsregistraties die worden gefaciliteerd door stichting Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). DICA maakt de kwaliteit van zorg inzichtelijk met betrouwbare vergelijkingen en analyses en heeft als doel om de zorg in samenwerking met dokters, patiënten en zorgverzekeraars te verbeteren. DBIR vormt een belangrijke basis voor informatievoorziening aan patiënten en kan bijvoorbeeld zo bijdragen aan samen beslissen in de spreekkamer. Aansluitend op deze visie staat patiëntveiligheid centraal in DBIR en heeft de registratie als hoofddoelen om de kwaliteit van borstimplantaten en borstimplantaatchirurgie te verbeteren. Daarnaast maakt DBIR het mogelijk patiënten te traceren in het geval van een terugroepactie. |
Noot aan de redactie, niet voor publicatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met [Stichting DICA], via [secretariaat@dica.nl of [085-9024400]
|