By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Platinum haartest biedt geen bewijs voor ‘lekkende’ borstimplantaten

Terug
05 mei 2022     

NVPC blij met onderzoek van Amsterdam UMC:
Platinum haartest geen enkel bewijs voor lekkende borstimplantaten


Onafhankelijk onderzoek van het Amsterdam UMC heeft aangetoond dat een (platinum) haartest niet kan worden gebruikt om lekkende borstimplantaten ‘op te sporen’. De NVPC plaatste al eerder grote vraagtekens bij een commerciële haartest, die wordt aangeprezen, omdat een hoog platinum-gehalte in het haar bewijs zou zijn voor problemen met siliconen implantaten. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC naar de haartest blijkt dat er geen enkel verschil is in het platinum-gehalte in het haar van vrouwen met en zonder borstimplantaten en van vrouwen met en zonder klachten.

De afgelopen tijd is er in de media uitgebreid aandacht besteed aan de haartest, onder meer vanwege zorgen over de veiligheid van siliconen borstimplantaten. Daarbij melden zich steeds vaker bezorgde vrouwen zich bij hun plastisch chirurg naar aanleiding van de genoemde haartest. Zij zijn vaak onnodig bang gemaakt en maken extra medische kosten voor onderzoek, dit naast de kosten van een ondeugdelijke haartest. De NVPC is blij dat de onderzoekers uit het Amsterdam UMC dit als reden hebben gezien om de haartest verder te onderzoeken en hopen dat dit veel vrouwen helpt gerust te stellen.

Klik hier om het bericht van het Amsterdam UMC te lezen, waarin zij uitleggen dat haartest te gebruiken niet gebruikt kan worden als bewijs voor siliconenlekkage.

En lees hier belangrijke informatie voor vrouwen met vragen over de veiligheid van borstimplantaten.

Sinds het gebruik van siliconen borstimplantaten wordt onderzocht of ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Samen met het RIVM en het NIVEL zijn wij betrokken bij meerdere onderzoeken. Ook volgen wij alle ontwikkelingen op de voet. Vooralsnog is er geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat siliconenborstimplantaten onveilig zijn of klachten veroorzaken.

Powered By: webCiters