By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Aantal vuurwerkslachtoffers flink gestegen

Terug
04 januari 2022     

 

Aantal vuurwerkslachtoffers flink gestegen

Ondanks vuurwerkverbod 13 (gedeeltelijke) handamputaties tijdens jaarwisseling

Utrecht, 4 januari 2022 – Ondanks het vuurwerkverbod hebben plastisch chirurgen rond de jaarwisseling 39 slachtoffers behandeld. Dit aantal is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op grond van onderzoek naar vuurwerkletsel. Illegaal vuurwerk was dit jaar aanleiding voor 13 ernstige handletsels waarvan 5 bijna volledige handamputaties, diverse botbreuken en brandwonden. Letsels door de Cobra staan met stip op 1. Volgens de NVPC zou de overheid maximaal moeten handhaven tegen het aanschaffen en afsteken van illegaal vuurwerk.

Plastisch chirurgen in Nederland hebben deze jaarwisseling in totaal tot nu toe 39 slachtoffers behandeld, 13 van hen onderging een amputatie van 1 of meerdere delen van vingers. 16 slachtoffers zijn minderjarig. Het jongste slachtoffer is slechts 7 jaar oud. Ook hij onderging een gedeeltelijke amputatie. Vorig jaar leek het beter te gaan. Als gevolg van het verbod meldde te NVPC toen 18 vuurwerk slachtoffers. Dit jaar zijn die cijfers verdubbeld. Ze zijn daarmee lager, maar vergelijkbaar met de cijfers van 2 jaar geleden. Toen was er nog geen vuurwerkverbod en werden er 50 slachtoffer behandeld.
 

Belang van goede registratie
De NVPC maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkelingen. In Nederland geldt een vuurwerkverbod, maar aanschaf uit andere landen wordt slechts afgeraden. De NVPC pleit al jaren voor een verbod op consumentenvuurwerk en stevige handhaving tegen illegaal vuurwerk. Plastisch chirurg dr. Annekatrien van de Kar, verbonden aan het OLVG: “Als je zag hoeveel vuurwerk er de lucht in ging leek het bijna op de jaren voor het verbod. Dit zien we ook terug in aantallen slachtoffers. We hadden gehoopt dat de daling van vorig jaar door zou zetten. Daar lijkt toch strengere handhaving voor nodig.”

 

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Annekatrien van de Kar, Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), via (06) 28 76 74 79.

Yasmin Schoof, Reputatiegroep, via y.schoof@reputatiegroep.nl of (06) 37 20 21 20.

Powered By: webCiters