By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Koninklijke onderscheiding voor Peter Houpt

Terug
11 januari 2021     

Koninklijke onderscheiding voor Peter Houpt

Op zijn laatste werkdag op 18 december 2020 heeft Peter Houpt een koninklijke onderscheiding verkregen. Peter heeft ruim 35 jaar als plastisch chirurg in Zwolle gewerkt. Hij heeft enorm veel bijgedragen als opleider en als plastisch chirurg.

In 1985 kwam Peter naar Zwolle voor zijn opleiding tot plastisch chirurg. Op een jaar in Bristol na, is Peter daar nooit meer weggegaan. Met zijn juiste houding bouwde hij de Zwolse vakgroep uit tot een grote perifere praktijk waar bijna alle facetten van de plastische chirurgie worden uitgevoerd. Peter gaat ver om dingen voor de patiënt voor elkaar te krijgen, vele patiënten wilden daarom per se door hem geopereerd worden. Hij is pionier en speurder naar de nieuwste technieken. Zijn innovaties leidden dan ook tot voordrachten en publicaties.

Niet alleen qua zorg, maar ook qua opleiding groeide de Zwolse vakgroep als een van de grootste plastische chirurgische centra. Grotendeels te danken aan Peter als opleider heeft Zwolle nu de volledige A-opleiding gekregen. Niet zo gek dus dat de huidige opleidings-assistenten lootjes hebben getrokken om in de laatste maanden voor zijn pensioen gekoppeld te zijn aan Peter.
 

  
Na 35 jaar in Zwolle als plastisch chirurg werkzaam te zijn geweest, ging Peter Houpt met pensioen. Door zijn bijzondere verdiensten kreeg hij een koninklijke onderscheiding op zijn laatste werkdag, welke werd opgespeld door zijn dochter in het bijzijn van de burgemeester.

Naast zijn lidmaatschap van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Zwolle en actieve inzet voor zorg rond de operatieve behandeling van schisis, heeft Peter uitzonderlijke verdiensten geleverd in de handchirurgie. Daarbij streeft hij ernaar dat handchirurgie een eigen specialisme wordt. Op Europees niveau bevordert hij handtrauma-zorg en door zijn toedoen is er gestart met visiteren van handtrauma-centra in heel Europa.

In zijn vrije tijd opereerde Peter de afgelopen jaren mensen met schisis en brandwonden via de medische missies van Interplast. Hij richtte stichting Brandwonden Aloshika op in 2017, met als doel een brandwondencentrum op te bouwen in Barisal Bangladesh. De eerste operaties zijn uitgevoerd en er werd gekeken naar hoe er met lokale medewerkers veilige zorg kan worden verleend. Peter wil zich hier na zijn pensionering verder op richten. 

Powered By: webCiters