By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Lipofilling oncologisch veilig, onderzoek bevestigt noodzaak volledige vergoeding bij toepassing borstreconstructies

Terug
08 juni 2018     
Grootschalig Nederlands onderzoek onderschrijft oncologische veiligheid lipofilling 
 
 
Utrecht, 8 juni 2018 – Lipofilling als behandelmethode bij een borstreconstructie is oncologisch veilig en zorgt niet voor de terugkeer van tumorcellen. Dit blijkt uit een promotieonderzoek van onderzoeker Todor Krastev, verbonden aan de afdeling Plastische chirurgie van het Maastricht UMC+. Lipofilling bij borstreconstructies is sterk in opkomst als behandeling na borstkanker, waarbij een borst/borsten geheel of gedeeltelijk is/zijn geamputeerd. Bij een lipofilling behandeling worden vetcellen die zijn geoogst met behulp van liposuctie gebruikt om een defect aan de borst te herstellen. Omdat ook stamcellen worden verplaatst, werd gevreesd dat deze resterende slapende tumorcellen konden opwekken, met als gevolg de terugkeer van borstkanker. Dit is niet het geval, zo blijkt uit de Nederlandse studie, die gisteren is gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift British Journal of Surgery. De NVPC hoopt dat er met dit nieuwe onderzoek een volledige vergoeding komt voor borstreconstructies met lipofilling. Nu wordt slechts een gedeeltelijke borstreconstructie vergoed (bijvoorbeeld bij herstel van een deuk). Dit in tegenstelling tot veel andere landen in de wereld waar deze innovatieve methode al geruime tijd geaccepteerd is. 
 
Onderzoeker Krastev heeft alle gepubliceerde onderzoeken over lipofilling bij borstreconstructie van de afgelopen 30 jaar vergeleken om te zien of er sprake is van een oncologische risico. Liposuctievet dat wordt verplaatst in het lichaam bevat hoge concentraties stamcellen, die de kracht hebben om andere cellen te herstellen. Gevreesd werd daarom dat tumorcellen ook konden worden opgewekt door de reconstructiemethode. Hoewel er verschillende individuele studies zijn gedaan die het tegendeel bewezen, werd gesteld dat deze statistisch niet krachtig genoeg waren om de risico’s helemaal uit te sluiten. Verder gaven studies met de behandeling bij dieren en mensen tegenstrijdige uitkomsten. Krastev heeft bijna 100 eerdere studies naar de oncologische veiligheid van lipoflling vergeleken, waarbij 4.292 patiënten waren betrokken. Hieruit bleek dat er geen sprake is van oncologisch risico’s. Dit onderzoek is uniek in zijn soort omdat het nog nooit op deze schaal is uitgevoerd. De resultaten zijn belangrijk voor patiënten, omdat lipofilling als behandelmethode bij borstreconstructies steeds vaker wordt toegepast, onder andere vanwege een kortere herstelperiode en weinig bijwerkingen. 

Lipofilling bij borstreconstructie
Bij lipofilling wordt er gebruik gemaakt van de verplaatsing van lichaamseigen vet verkregen met behulp van liposuctie. Dit komt van een plek in het lichaam waar er genoeg is en gaat naar een plek waar er tekort is, zoals bij defecten van de borst ten gevolge van de chirurgische behandeling van borstkanker. Doordat er geen lichaamsvreemd materiaal aan te pas komt, zoals een siliconenimplantaat, is er geen risico op ontstekingen, lekkage of de noodzaak om implantaten te vervangen. Dit maakt de ingreep minder belastend voor de patiënt. Omdat het vetweefsel meegroeit met het lichaam, zorgt het voor een levenslang resultaat. Uit een ander recent promotieonderzoek van het Maastricht UMC bleek al dat lipofilling bij reconstructieve behandelingen tot betere resultaten leidde evenals een hoge tevredenheid onder zowel patiënten als artsen.

Vergoeding
In tegenstelling tot veel andere landen in de wereld wordt de methode in Nederland nog niet volledig vergoed of toegepast. Waar lipofilling in andere Europese landen steeds meer wordt gebruikt zit de behandeling in Nederland in een proeffase. Dit houdt in dat sinds 2016 vrouwen, die een borstsparende operatie hebben ondergaan en daardoor gedeeltelijke vormafwijkingen aan de borst hebben of vrouwen die wegens borstkanker een gedeeltelijke borstamputatie hebben, een beperkte vergoeding krijgen. Dit geldt echter alleen onder bepaalde voorwaarden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) pleit samen met de Borstkankervereniging Nederland (BVN) al langer voor volledige vergoeding van lipofilling bij gedeeltelijke borstreconstructie en is daarom erg tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. “Dit onderzoek is een zeer belangrijke bijdrage aan de al omvangrijke bewijslast die laat zien dat lipofilling een veilige reconstructiemethode is. Hierdoor zetten we een positieve stap in de richting van volledige vergoeding vanuit het basispakket”, aldus prof. dr. Rene van der Hulst van het Maastricht UMC en mede-auteur van het artikel in het British Journal of Surgery.
 
Het volledige onderzoek kunt u hier lezen
Powered By: webCiters