By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Update FDA over ALCL door borstimplantaten

Terug
24 maart 2017     

 

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een update gegeven over een zeer zeldzame vorm van lymfeklierkanker die wordt gerelateerd aan borstimplantaten, het Grootcellig Anaplastisch T-cel Lymfoom (ALCL) (zie website FDA). De FDA geeft aan dat de kans op het krijgen van ALCL erg zeldzaam is, en vrouwen met implantaten de standaard medische adviezen moeten opvolgen die zij van hun arts hebben meegekregen bij implantatie. Dat betekent dat het belangrijk is om bij klachten zich na te laten kijken door een plastisch chirurg. Deze kan vervolgens aanvullend onderzoek doen.

 

Borstimplantaten zijn medische hulpmiddelen met mogelijke bijwerkingen. Een van de verontrustende maar zeer zeldzame bijwerkingen is het ontstaan van ALCL. Klachten zijn het opeens groter worden of een pijnlijke zwelling van een of beide borsten bij vrouwen met een borstimplantaat. De aandoening is in de meeste gevallen goed te behandelen en er is een grote kans op volledige genezing; verwijderen van de prothese en het kapsel hieromheen is over het algemeen voldoende.


Klachten laten onderzoeken
Het is belangrijk om vroegtijdig klachten te laten onderzoeken en zo de diagnose snel te stellen. De Nederlandse plastisch chirurgen (lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) kennen het beeld van ALCL en zijn voorgelicht. De NVPC adviseert dan ook om alert te zijn en bij klachten contact op te nemen met een plastisch chirurg voor onderzoek.


De NVPC vindt het belangrijk dat vrouwen met borstimplantaten van goede informatie worden voorzien. Ook in Nederland wordt op initiatief van de NVPC onderzoek gedaan naar ALCL door borstimplantaten. De resultaten van dit onderzoek worden later dit jaar verwacht.


Meer informatie vindt u in deze chirurgische bijsluiter voor borstprothesen.

Powered By: webCiters