By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Doorbraak Nederlandse borstreconstructiemethode in Amerika

Terug
19 november 2015     
Doorbraak Nederlandse borstreconstructiemethode in Amerika
Nederlandse plastisch chirurg doet live operatie in New York

Utrecht, 19 november 2015 – De Nederlandse plastisch chirurg Stefania Tuinder is uitgekozen om aanstaande zaterdag live een nieuwe borstreconstructie uit te voeren tijdens het microchirurgisch congres ‘The future is today’ in New York voor plastisch chirurgen vanuit de hele wereld. De Nederlandse zorg behoort daarmee tot de wereldtop als het gaat om borstreconstructies na borstkanker. Tuinder ontwikkelde recent een innovatieve borstreconstructiemethode, de zogenaamde LTP. Daarbij wordt lichaamseigen weefsel uit het bovenbeen gebruikt om een nieuwe borst te maken. Door grote internationale interesse mag Tuinder zaterdag deze reconstructie live presenteren. Tuinder won deze week bovendien de Viva 400-verkiezing in de categorie ‘Knappe koppen’, vanwege de ontwikkeling van innovatieve borstreconstructies met lichaamseigen weefsel. Dit jaar maakte ze voor het eerst in Nederland mogelijk dat vrouwen na een borstreconstructie weer gevoel krijgen in hun borst. 

Tuinder, verbonden aan het MUMC+: “Het is bijzonder dat wij als klein land zoveel binnen de plastisch chirurgische zorg wereldwijd betekenen en worden uitgenodigd om in Amerika onze innovatieve ontwikkelingen te delen. Er is veel voor nodig om een Nederlandse arts naar Amerika te halen en toestemming te krijgen om een live operatie aldaar uit te voeren, vanwege de strenge regels die daarvoor gelden.” Robert Allen, een vooraanstaand plastisch chirurg uit Amerika, heeft aan de ontwikkeling gestaan van de ‘DIEP-lap’ methode, waarbij weefsel van de onderbuik wordt verplaatst om een nieuwe borst te maken. De nieuwe LTP-methode, ontwikkeld door Tuinder, is een doorontwikkeling van de DIEP-lap methode, waarbij weefsel van het bovenbeen wordt gebruikt. Tuinder en Allen voeren samen de live operatie tijdens het congres in New York uit. Tuinder: “Het is een grote eer om dit met hem samen te doen, een unieke samenwerking.”

Meer vrouwen in aanmerking voor borstreconstructie met eigen weefsel
Deze LTP-methode staat in Amerika in het middelpunt van de belangstelling, omdat het reconstructie met lichaamseigen weefsel mogelijk maakt bij meer vrouwen. Ook dunne vrouwen komen nu in aanmerking, die voorheen ongeschikt werden geacht voor de DIEP-lap methode. Daarvoor moet de patiënt voldoende vet of weefsel hebben ter hoogte van de buik dat verplaatst kan worden voor reconstructie van de borst. Tuinder vermoedt dat de DIEP-lap de eerste keuze blijft onder andere vanwege de locatie van het litteken, maar naar verwachting zal de LTP zeker de tweede plaats innemen als het gaat om borstreconstructie met eigen weefsel. In Nederland zijn inmiddels 51 borsten gereconstrueerd volgens de LTP-methode. Allen heeft er in Amerika nog eens 20 uitgevoerd. 

Een op de acht vrouwen krijgt gedurende haar leven borstkanker. Borstkanker is hiermee de meest voorkomende kanker bij vrouwen en de tweede oorzaak van aan kanker gerelateerde sterfte bij vrouwen. Omdat de behandeling erg verbeterd is met de ontwikkelingen in borstkanker-screening, chemotherapie, radiotherapie en hormonale therapie winnen steeds meer vrouwen het gevecht tegen borstkanker en is de laatste jaren steeds meer aandacht voor de borstsparende en reconstructieve behandelingen. De borst kan met behulp van implantaten of met eigen weefsel worden gereconstrueerd. Niet alle technieken zijn echter bij elke patiënt mogelijk. Hierin is de expertise en overleg tussen arts en patiënt belangrijk voor het kiezen van een passende reconstructie. Tuinder: “In Nederland zijn alle mogelijke borstreconstructiemethoden beschikbaar voor patiënten.”

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie is het mogelijk contact op te nemen met Justine Krenning,
via 0614818706 of j.krenning@reputatiegroep.nl. 

Powered By: webCiters