By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Online keuzehulp voor borstreconstructie na borstkanker

Terug
29 oktober 2015     
 Online keuzehulp voor borstreconstructie na borstkanker
 
Stichting PATIENT + heeft samen met specialisten van het OLVG, de Borstkankervereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie (NVPC) een online keuzehulp voor borstreconstructie na borstkanker ontwikkeld. Jaarlijks kiezen ruim 3000 vrouwen voor een borstreconstructie na kanker. Patiënten die in aanmerking komen voor een borstreconstructie krijgen met het programma inzicht in de behandelmogelijkheden en wat voor hen belangrijk is. De patiënt kan de uitkomsten vervolgens gebruiken als voorbereiding op het gesprek met de behandelend arts. De keuzehulp wordt vandaag gelanceerd in het kader van de ‘Dag van de Borstreconstructie’, een initiatief van de NVPC, ter afsluiting van de Borstkankermaand. Bezoekers kunnen zich in diverse ziekenhuizen in het land laten informeren over verschillende methoden van borstreconstructies.
 
Er zijn verschillende mogelijkheden om de vorm van de borst te reconstrueren. Vrouwen kunnen kiezen voor een implantaat of een reconstructie met eigen weefsel. Om de voor- en nadelen van beide opties op een rij te zetten, kunnen patiënten de keuzehulp gebruiken. De resultaten kunnen direct naar de behandelend arts worden gemaild of worden geprint en meegenomen naar het consult.

Stichting PATIENT+ maakt verschillende keuzehulpen, waaronder een voor heupslijtage, knieslijtage en spataderen. De keuzehulpen zijn ontwikkeld door een werkgroep van specialisten, onderzoekers en patiënten. De keuzehulpen van PATIENT+ zijn getest in de praktijk en worden inmiddels ingezet in verschillende ziekenhuizen.
 
Regie voor patiënt
‘Doel van de keuzehulpen is om patiënten de regie terug te geven’, vertelt Teun Teunis, die samen met Michiel Hageman PATIENT + startte. Hageman en Teunis zijn beide arts in opleiding en zien in de praktijk hoe lastig het kan zijn om de juiste behandeling te kiezen. ‘Wie ziek is of een operatie moet ondergaan, krijgt veel informatie te verwerken. We willen de patiënt helpen met het kiezen van de optie die het beste bij hem of haar past.’
 
Dag van de borstreconstructie 29 oktober 2015
Als afsluiting van de Borstkankermaand staan op donderdag 29 oktober diverse poli’s plastische chirurgie in ziekenhuizen in het teken van borstreconstructies. Om de juiste keuzes te maken, is het essentieel dat vrouwen met borstkanker goed worden voorgelicht. Bezoekers kunnen zich laten informeren over verschillende reconstructieve mogelijkheden, onder andere met live operaties en lezingen. Voorzitter van de NVPC, prof. dr. René van der Hulst: “Ons advies is te vragen naar een plastisch chirurg voor een voorlichtingsgesprek, voordat de borstoperatie waarbij de tumor wordt verwijderd, plaatsvindt. Voor veel vrouwen draagt een borstreconstructie bij aan herstel op psychologisch, sociaal en seksueel vlak.” De programma’s van de poliklinieken staan vermeld op de website van de NVPC: www.nvpc.nl.
Powered By: webCiters