By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Gevoel in de penis terug bij patiƫnten met ruggenmergbeschadiging en open rug

Terug
29 januari 2015     

Baanbrekend onderzoek plastisch chirurg leidt tot effectieve behandelmethode

Gevoel in de penis terug bij patiënten met ruggenmergbeschadiging en open rug

 

Utrecht, 28 januari 2015 – Bij een groot deel van mannelijke patiënten met een ruggenmergbeschadiging of open rug kan het gevoel in de penis worden hersteld. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van plastisch chirurg Max Overgoor verbonden aan Isala in Zwolle. Via een nieuw ontwikkelde plastisch chirurgische ingreep, de zogeheten TOMAX-procedure, wordt de niet functionerende peniszenuw verbonden aan de lieszenuw. Dit herstel draagt sterk bij aan de kwaliteit van leven van patiënten door de verbetering van hun seksuele gezondheid. Deze behandeling is voor het eerst in Nederland toegepast. Max Overgoor promoveert donderdag 29 januari aan de Universiteit van Utrecht.

 

Met de TOMAX-procedure wordt de peniszenuw verbonden aan de lieszenuw en kan het gevoel in de penis worden hersteld. Door toepassing van de ingreep voelt de mannelijke patiënt zich weer compleet en heeft letterlijk weer gevoel bij seksuele handelingen. Plastisch chirurg Overgoor: “Patiënten voelen zich zekerder bij seksuele activiteiten en ervaren een meer intieme seksuele relatie met hun partner. Bovendien heeft het herstel van het gevoel in de penis voordelen bij zelfkatheterisatie en het tijdig vervangen van incontinentiemateriaal.” Inmiddels heeft plastisch chirurg Overgoor 54 patiënten vanuit Isala in Zwolle behandeld. Bij 60 tot 80 procent van de patiënten is deze operatieve ingreep succesvol. De basis van het onderzoek is meer dan tien jaar geleden in het UMC Utrecht gelegd.

 

TOMAX-procedure

Patiënten met zenuwuitval in het onderste gedeelte van het lichaam, bijvoorbeeld door een aangeboren afwijking zoals een open rug of door een dwarslaesie, hebben veelal geen gevoel in het onderste gedeelte van het lichaam. In Nederland worden elk jaar ongeveer 110 kinderen geboren met een open rug. Daarnaast komen er circa 300 nieuwe patiënten per jaar bij met een dwarslaesie door bijvoorbeeld een ongeval, infectie of tumor. Bij deze patiënten worden door beschadiging van het ruggenmerg geen gevoelsprikkels vanuit het onderste gedeelte van het lichaam doorgegeven aan de hersenen. Mannelijke patiënten met een lage ruggenmergbeschadiging kunnen vaak wel een erectie krijgen en ejaculeren, maar hebben daarbij geen gevoel in de penis. Plastisch chirurg Overgoor: “De TOMAX-procedure is geschikt voor patiënten die geen gevoel hebben in de penis maar wel een normaal gevoel in de lies. Dit betekent dat het ruggenmergletsel onder het niveau van de eerste lendenwervel moet zitten.” De eerste tekenen van gevoeligheid verschijnen niet direct na de operatie maar ontstaan in vier tot zes maanden na de operatieve ingreep. In het begin wordt het aanraken van de eikel ervaren alsof de lies wordt aanraakt. Hersenen hebben tijd nodig te wennen aan deze verandering. In sommige gevallen kan sprake zijn van een beschadiging aan de lieszenuw of het ontbreken van de lieszenuw in het lichaam. In deze gevallen kan het gevoel in de penis niet worden hersteld.

 

De TOMAX-procedure moet voor patiënten met een lage ruggenmergbeschadiging een standaard ingreep worden, vindt Overgoor. Het is dan ook van groot belang dat potentiële patiënten wereldwijd worden voorgelicht over deze nieuwe behandeling en dat plastisch chirurgen hierover worden geïnformeerd, zodat zij de behandeling op een goede manier kunnen toepassen. Met deze resultaten ziet plastisch chirurg Overgoor ook kansen voor herstel van het gevoel in de clitoris bij vrouwen. In onderzoeksverband worden naar verwachting dit jaar de eerste twee vrouwelijke patiënten behandeld.

 

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie is het mogelijk contact op te nemen met Justine Krenning, via j.krenning@reputatiegroep.nl of 06 14 81 87 06.

Powered By: webCiters