By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Plastisch chirurgen starten registratie borstimplantaten in januari 2015

Terug
21 november 2014     

Plastisch chirurgen starten registratie borstimplantaten in januari 2015

NVPC roept niet- plastisch chirurgen op om ook deel te nemen

Utrecht, 21 november 2014 - Na een succesvolle testfase gaat in januari 2015 de landelijke registratie van borstprotheses van start. Plastisch chirurgen, die lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), zullen in dit systeem alle borstimplantaten die zij plaatsen verplicht registreren. Registratie van medische en technische gegevens van borstprotheses heeft als doel de veiligheid en kwaliteit te verbeteren voor vrouwen die een borstreconstructie na bijvoorbeeld borstkanker of borstvergroting hebben ondergaan. Bovendien kan het systeem slecht functionerende protheses vroegtijdig signaleren. De NVPC roept ook niet-leden van de NVPC op om aan de registratie deel te nemen in het belang van veilige en goede patiëntenzorg.

De NVPC heeft in samenwerking met het ministerie van VWS, internationale beroepsverenigingen van plastische chirurgie en fabrikanten het registratiesysteem ontwikkeld. Voor een sluitende registratie is het belangrijk dat het ministerie van VWS de registratie verplicht stelt voor de door de wetenschappelijke verenigingen geaccrediteerde registers. Momenteel kan de NVPC deze verplichting alleen opleggen aan plastisch chirurgen aangesloten bij de NVPC. Borstimplantaten, die bijvoorbeeld voor borstvergrotingen geplaatst worden door andere artsen, worden vanaf januari nog niet verplicht geregistreerd. Het ministerie van VWS werkt aan een verplichtstelling (bij wet) voor iedereen die implantaten plaatst bij patiënten. Patiënten die borstimplantaten geplaatst krijgen door plastisch chirurgen worden automatisch geregistreerd. Als zij niet in het register opgenomen willen worden is het mogelijk voor hen om bezwaar aan te tekenen.

Voorzitter van de NVPC, prof. dr. René van der Hulst: “De registratie van implantaten draagt bij aan het verhogen van de kwaliteit van de geleverde zorg en het versterken van de patiëntveiligheid. Het doel van het registreren van borstimplantaten is het realiseren van een continu proces van feedback over de resultaten van in Nederland gebruikte implantaten. Specialisten kunnen de resultaten van implantaten spiegelen aan landelijke cijfers en zo nodig een verbeterplan opstellen. Bovendien maakt de registratie het mogelijk om slecht functionerende protheses vroegtijdig te signaleren. In het geval van een terugroep actie vanuit fabrikant of behandelaars kunnen we de betrokken patiënten snel en efficiënt traceren. Dit zal in zo’n geval veel onrust wegnemen.”
Het borstimplantatenregister is mede opgezet naar aanleiding van de zogeheten PIP-affaire waarbij de PIP-implantaten grotere kans hadden op scheuren en lekken. Het inmiddels failliete Franse bedrijf PIP had in implantaten goedkope industriële siliconen verwerkt die niet waren goedgekeurd voor klinisch gebruik.
 

 21 november 2014: de 4e landelijke Dag van de Plastische Chirurgie
Vandaag is de 4e landelijke Dag van de Plastische Chirurgie. Centraal thema is dit jaar ‘Vetgaaf’ om bezoekers kennis te laten maken met de vele facetten van het vak en patiënten bij te praten over de laatste ontwikkelingen en behandelingen. Iedereen die een kijkje achter de schermen wil nemen of vragen heeft aan een plastisch chirurg is van harte welkom. Zo wordt speciaal aandacht besteed aan hand- en polsletsels, grote trauma’s, plastische chirurgie bij huidkanker, borstreconstructies bij borstkanker, complexe hoofd-hals chirurgie zoals het maken van een nieuwe kaak van een kuitbeen of een tong van huid van de arm. Maar uiteraard ook aan cosmetische chirurgie en brandwondenchirurgie. In de deelnemende klinieken worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, informatiemarkten, een inloopspreekuur en workshops, bijvoorbeeld zelf leren hechten. De Dag voor de Plastische Chirurgie is een initiatief van de NVPC. Kijk voor meer informatie en deelnemende klinieken op www.dagvandeplastischechirurgie.nl.
Powered By: webCiters