Borstkankermaand van start met live borstreconstructies op 1 oktober
Terug15 september 2014 | |
Borstkankermaand van start met live borstreconstructies op 1 oktober Vrouwen met borstkanker te weinig op de hoogte van reconstructieve mogelijkheden
15 september 2014 – Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) start de Borstkankermaand dit jaar met borstreconstructies in diverse ziekenhuizen in Nederland, die live zijn te volgen via internet. In totaal doen 9 ziekenhuizen verspreid over Nederland mee aan dit bijzondere initiatief. Veel vrouwen met borstkanker zijn niet op de hoogte van de reconstructieve mogelijkheden na borstkanker. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 15.000 vrouwen borstkanker geconstateerd. Met de live uitzendingen wil de NVPC in het kader van de Borstkankermaand aandacht vragen voor de reconstructiemogelijkheden die vrouwen met borstkanker hebben, die voor hen van grote betekenis kunnen zijn voor de kwaliteit van leven. Momenteel krijgt nog geen 15 procent van de patiënten een borstreconstructie, ofwel een nieuwe of verbeterde borst. Opvallende trend is dat er steeds vaker om een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel wordt gevraagd, waarbij geen implantaten worden gebruikt.
Van de 15.000 vrouwen die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen, overleven er steeds meer. Daarbij is sprake van een toenemend aantal jonge vrouwen. Dit maakt het belang van het kennen van de mogelijkheden en het doen van een borstreconstructie steeds belangrijker. Het is aangetoond dat een borstreconstructie bijdraagt aan het herstel van vrouwen die behandeld worden voor borstkanker, doordat de psychologische, sociale en seksuele nadelen die samenhangen met het verlies van een borst verminderen. Op 1 oktober zijn diverse operaties te volgen volgens één van de innovatieve reconstructiemethoden met lichaamseigen weefsel, de zogenaamde DIEP-lap methode. Daarnaast zijn er de zogenaamde oncoplastische reconstructies waarbij de plastisch chirurg een borstreconstructie doet na borstsparende chirurgie. Door deze samenwerking tussen chirurgen en plastisch chirurgen wordt soms de operatie van een borstamputatie veranderd in een borstsparende operatie. Naast de live-streaming via internet is het mogelijk voor publiek om de operaties in de deelnemende ziekenhuizen live op scherm te volgen en voorlichtingsactiviteiten bij te wonen. Meer informatie over de deelnemende ziekenhuizen en voorlichtingsprogramma’s zijn te vinden via www.nvpc.nl.
Vrouwen onvoldoende op de hoogte Reconstructie met lichaamseigen weefsel Bij borstreconstructie met lichaamseigen weefsel zijn er geen prothesen meer nodig om een borst te maken nadat deze voor bijvoorbeeld borstkanker is geamputeerd. Zo wordt bij de DIEP-lap methode met weefsel afkomstig van de buik een nieuwe borst gemaakt. Deze reconstructietechniek wordt sinds het jaar 2000 in Nederland door veel ziekenhuizen met grote regelmaat uitgevoerd. Deze reconstructie wordt veilig en goed door Nederlandse plastisch chirurgen uitgevoerd. In 2013 zijn in Nederland ongeveer 900 borsten gemaakt met deze techniek. Elk jaar stijgt de vraag naar deze vorm van reconstructie. Deze vorm van borstreconstructie is echter niet voor iedereen geschikt die een borstamputatie heeft gehad wegens borstkanker of preventief bij erfelijke aanleg door bijvoorbeeld de genmutatie ‘BRCA1’. Extra risico hebben mensen die roken en overgewicht (BMI>35) hebben. De borstreconstructie is bovendien vaak goed mogelijk bij vrouwen die bestraald zijn.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Bel voor vragen met Justine Krenning, Reputatiegroep via (06)14818706 of j.krenning@reputatiegroep.nl. |