By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Behandeling mogelijk voor duizenden patiƫnten met koude intolerantie handen

Terug
07 februari 2014     

Behandeling mogelijk voor duizenden patiënten met koude intolerantie handen

Promotie-onderzoek geeft inzicht in oorzaken klachten

Utrecht, 7 februari 2014 – Duizenden patiënten met koude intolerantie aan de hand kunnen op termijn beter worden behandeld. Uit onderzoek van plastisch chirurg in opleiding Ernst Smits blijkt dat de klachten niet worden veroorzaakt door een ontregelde bloeddoorstroming, maar door aangetaste zenuwen. Klachten waren bekend bij patiënten met zenuwletsel of na een amputatie, maar worden nu ook erkend na een gewone handbreuk. Ieder jaar zien plastisch chirurgen 1000 nieuwe patiënten die na een jaar na een handbreuk, amputatie van een vinger of een zenuwletsel nog last hebben van pijnlijke handen bij kou. Bij extreme vormen van koude intolerantie moeten patiënten zelfs in de zomer handschoenen dragen. Op basis van het onderzoek van Smits is het mogelijk om specifieke medicatie te ontwikkelen om de pijn te verlichten en de klachten te verhelpen. Smits promoveert vrijdag 7 februari aanstaande aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.  

Mensen met koude intolerantie hebben abnormaal veel pijn bij ogenschijnlijk ‘gewone’ kou. Vaak nog jaren nadat zij handletsel opliepen. Ook ervaren zij kou anders: temperaturen die voor gezonde mensen niet pijnlijk zijn (19 graden), zijn dat voor deze patiëntengroep wel. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 50.000 handbreuken geregistreerd, 790 amputaties van een vinger en lopen 200 mensen zenuwletsel in de onderarm op. Van die laatste twee patiëntengroepen heeft minimaal de helft last van koude intolerantie. Elk jaar komen er hierdoor ongeveer 1000 patiënten bij.

Oorzaken koude intolerantie

Een belangrijk deel van het onderzoek gaat over de totstandkoming van koude intolerantie. Dit werpt een nieuw licht op hoe je de kwaal te lijf zou moeten gaan. Op basis van het onderzoek stelde Smits vast dat niet een gebrekkige doorbloeding van de hand de oorzaak van de klachten van koude intolerantie is, maar vooral ontregelde
zenuwen en pijnverwerkingssysteem.

Passende medicatie
Nu het werkingsmechanisme beter in kaart is gebracht, kan er op termijn een flinke slag worden gemaakt met nieuwe behandelmethoden en betere medicatie. We kunnen straks beter passende medicatie vinden voor patiënten met koude intolerantie. Bijvoorbeeld lokaal toe te dienen medicatie, of medicatie speciaal voor tijdens de winterperiode. Ik ben blij hieraan een bijdrage te kunnen leveren, en zal me ook in de toekomst blijven verdiepen in dit thema”, zegt Smits.

Dagelijkse hinder
De gevolgen van koude intolerantie raken patiënten dagelijks met flinke pijnklachten. “Zo zijn er mensen die zelfs in de zomer met handschoenen aan moeten fietsen en ondervinden patiënten er al hinder van als zij iets uit het vriesvak moeten pakken”, zegt Smits. Tijdens zijn onderzoek voerde hij een test uit die de aard van het probleem goed illustreert. Hij liet verschillende testpersonen een gekoeld blokje vastpakken. “Normale mensen bleken bij 11 graden een gevoel van pijn te ervaren, waar dit bij mensen met koude intolerantie al bij 19 graden het geval was.

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie is het mogelijk contact op te nemen met Justine Krenning, via 0614818706
of
j.krenning@reputatiegroep.nl.

Powered By: webCiters