By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Betere behandeling voor patiƫnten met artrose aan de duim

Terug
28 januari 2014     

Betere behandeling voor patiënten met artrose aan de duim

Onderzoek geeft inzicht in meest effectieve behandelmethoden

 

Utrecht, 28 januari 2014 – Artrose aan de duim kan voortaan beter en effectiever behandeld worden. Onderzoek toont aan welke behandelmethoden het meest effectief zijn in bepaalde stadia van de ziekte en het minste kans geven op complicaties. Circa 1 miljoen vrouwen boven de 55 jaar heeft in het duimbasisgewricht afwijkingen en een groot deel daarvan kampt met klachten zoals zeurende pijn en een afwijkende stand van de duim. Promotieonderzoek van plastisch chirurg Guus Vermeulen geeft inzicht welke behandeltechnieken bij verschillende patiënten het beste zijn om de functie van de duim en daarmee de hand te verbeteren. Guus Vermeulen promoveert woensdag 29 januari aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Artrose aan de duim is een chronische gewrichtsziekte, die op verschillende manieren wordt behandeld door zowel plastisch chirurgen, reumatologen en orthopedisch chirurgen. Duimbasis artrose komt vooral voor bij vrouwen, meestal op wat latere leeftijd. De oorzaak van deze vorm van artrose is bijna altijd onbekend. Eerder opgelopen verwondingen aan het gewricht, zoals een breuk of een ernstige verstuiking, en hypermobiliteit van het gewricht kunnen de kans op het ontstaan van deze vorm van artrose op jongere leeftijd vergroten. Bij artrose slijt de kraakbeenlaag, waardoor de botten direct met elkaar in contact komen. Behalve pijnklachten, worden patiënten bij ernstige vormen gehinderd in hun dagelijks functioneren, omdat activiteiten waarbij knijpbewegingen moeten worden gemaakt pijnlijk of onmogelijk zijn, zoals potten opendraaien, deurknoppen of sleutels draaien en schrijven.

Zonder bewijs
Vooralsnog hanteren artsen diverse behandeltechnieken. Tot nu toe werden verschillende behandeltechnieken willekeurig toegepast zonder bewijs welke techniek beter is in een bepaald stadium van de aandoening. Patiënten zijn verschillend en ook hun problematiek op het gebied van duimbasisslijtage is zeer divers. Dat heeft voorheen tot veel onduidelijkheid geleid over de ziekte en de behandeling. Met de nieuwe inzichten en bewijzen uit het promotieonderzoek kan op basis van de specifieke problematiek bij de patiënt de beste behandelmethode worden gekozen om de functie van de duim en daarmee de hand te verbeteren.

 

Behandelrichtlijn
Plastisch chirurg Guus Vermeulen: “Van de acht technieken die het meest worden toegepast, blijken er twee in verschillende stadia van de ziekte de meeste voorkeur te hebben. Op basis van dit onderzoek kunnen we niet stellen dat er één ‘beste’ techniek bestaat voor alle soorten duimbasisslijtage, maar wel hebben een aantal technieken duidelijk de voorkeur bij de verschillende stadia van de ziekte. Verder is gebleken welke technieken niet handig zijn om te gebruiken, omdat ze met meer complicaties gepaard gaan.”

De bevindingen uit dit onderzoek worden in de richtlijnen voor de behandeling van duimbasis artrose opgenomen. Deze richtlijnen worden in de eerste helft van 2014 afgerond en gelden voor alle artsen in Nederland die deze ziekte behandelen. Dit betekent een belangrijke vooruitgang voor patiënten.

 

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie is het mogelijk contact op te nemen met Justine Krenning, via 0614818706
of
j.krenning@reputatiegroep.nl.

Powered By: webCiters