By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


NVPC lanceert campagnefilm om vrouwen met borstkanker

Terug
11 oktober 2013     

NVPC lanceert campagnefilm om vrouwen met borstkanker beter te informeren over mogelijkheden mamareconstructie

 11 oktober 2013 – Vrouwen met borstkanker worden nog steeds onvoldoende geïnformeerd over reconstructieve mogelijkheden bij een borstamputatie of een borstsparende operatie. De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) pleit in het kader van de borstkankermaand voor meer en betere voorlichting en lanceert vandaag een speciale campagnefilm, die onder andere via social media zal worden verspreid. Daarnaast heeft de vereniging op de eigen website een lijst gepubliceerd van 28 Nederlandse centra die mamareconstructies verrichten met lichaamseigen weefsel, omdat de vraag naar deze behandeling sterk groeit. Afgelopen jaar zijn er in Nederland bijna 1.000 van deze reconstructies uitgevoerd.


Een borstreconstructie is in principe altijd mogelijk, ook als jaren geleden een amputatie heeft plaatsgehad. “Maar vrouwen met borstkanker zitten in een emotionele achtbaan. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en dat is genezen. De beslissing over wanneer en hoe een borstreconstructie gedaan wordt, is daarom soms moeilijk voor vrouwen”, stelt Rakhorst, plastisch chirurg en bestuurslid van de NVPC. “Door vrouwen en hun familie beter voor te lichten over de mogelijkheden van een borstreconstructie kunnen zij beslissingen rondom deze operatie beter nemen.” De NVPC lanceert daarom een campagnefilm met de oproep aan vrouwen met borstkanker om zich beter te laten informeren over de keuzes die zij hebben.

Met de campagnefilm die via social media en de website www.nvpc.nl wordt verspreid wil de vereniging vrouwen bereiken die zelf borstkanker hebben en mensen die in eigen omgeving iemand kennen met borstkanker. Soms worden bepaalde behandelingen in ziekenhuizen niet aangeboden. Het is mogelijk dat een andere behandeling in een ander ziekenhuis voor een patiënt een betere keuze is. In dat kader werkt de NVPC aan een medische richtlijn, waarin is vastgelegd dat in alle gevallen een plastisch chirurg wordt betrokken in het behandelteam, om vrouwen met borstkanker volledig te kunnen informeren over de reconstructieve mogelijkheden die zij hebben.

 

Autologe reconstructies

Plastisch chirurgen voeren steeds vaker borstreconstructies met lichaamseigen weefsel door middel van microchirurgie, bijvoorbeeld met de zogeheten autologe reconstructie (DIEP lap/ flap) van de buik. Bij deze reconstructie-techniek zijn geen prothesen meer nodig om een borst te maken. In 2013 zijn er in Nederland bijna 1.000 borsten gemaakt met deze techniek zo blijkt uit een recent onderzoek door de NVPC. “Er zijn helaas nog veel misverstanden over borstreconstructies, met name met lichaamseigen weefsel”, legt Rakhorst uit. “Uit onwetendheid worden veel vrouwen onnodig naar het buitenland verwezen terwijl de operatie hier ook goed en veilig gedaan wordt door mensen die zich op deze operatie hebben toegelegd. Niet alleen is de behandeling in het buitenland duurder voor de zorgverzekeraar, daarnaast is ook de nabehandeling en zorg bij complicaties veel lastiger te organiseren.”

De NVPC heeft op de eigen website een lijst gepubliceerd met alle 28 centra in Nederland die deze behandeling uitvoeren. In een straal van maximaal 40 kilometer om iemands huis is er overal in Nederland een ziekenhuis te vinden, waar mamareconstructies met lichaamseigen weefsel worden uitgevoerd. Elk jaar worden er meer van deze reconstructies uitgevoerd, die vaak ook goed mogelijk zijn bij vrouwen die bestraald zijn. De operatie duurt over het algemeen lang (5-8 uur voor een borst) en wordt meestal door meerdere plastisch chirurgen samen gedaan. Hierdoor ontstaan er soms wachtlijsten. De NVPC en haar plastisch chirurgen werken er hard aan om de wachtlijsten te verminderen. Uit het NVPC-onderzoek blijkt dat tweederde van de plastisch chirurgen het aantal operaties graag wil uitbreiden, maar gebrek aan OK-capaciteit staat dit momenteel nog in de weg. Rakhorst: “Dit staat wat ons betreft dan ook hoog op de agenda bij de onderhandelingen dit najaar tussen ziekenhuizen, zorgverzekeraars en medisch specialisten.”


Jaarlijks krijgen in Nederland 15.000 mensen de diagnose borstkanker, dit zijn er 41 per dag. Het aantal gevallen op jonge leeftijd neemt toe. Tegelijkertijd overleven ook steeds meer vrouwen met borstkanker. Momenteel is dit 80 procent (10 jaar na diagnose). Dit maakt het belang van het kennen van de mogelijkheden en het doen van een borstreconstructie steeds belangrijker. Een (directe) borstreconstructie draagt bij aan het herstel van vrouwen die behandeld worden voor borstkanker, doordat de psychologische, sociale en seksuele nadelen die samenhangen met het verlies van een borst verminderen.

 

De campagnefilm is te bekijken via de volgende link: http://nvpc.nl/borstreconstructie.php?option=62

 

 

 

Powered By: webCiters