By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Kwaliteitsimpuls voor plastische chirurgie

Terug
13 juni 2013     

PERSBERICHT

 

Kwaliteitsimpuls voor plastische chirurgie


Experts onderwijzen plastisch chirurgen uit hele wereld

nieuwste technieken rond borstreconstructie in Utrecht

 

Utrecht, 13 juni 2013 - Plastisch chirurgen uit de hele wereld komen 14 en 15 juni naar Utrecht om de meest geavanceerde technieken met betrekking tot borstreconstructies te leren. Borstreconstructies vormen een steeds belangrijker onderdeel van de behandeling bij borstkanker, bijvoorbeeld als een (gedeelte van de) borst verwijderd moet worden.

Door bijzondere microchirurgische technieken zijn plastisch chirurgen bij uitstek de expert op dit gebied. De internationale cursus en kennisuitwisseling wordt mogelijk gemaakt en georganiseerd door de Dr Nicolaes Tulp stichting (www.drtulp.nl). Het bijzondere is dat alle operatietechnieken worden geoefend op menselijke preparaten om de dagelijkse praktijk zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen. Voor dit in de wereld unieke concept wordt nauw samengewerkt met de vakgroep Anatomie van het UMC Utrecht.

 

Initiatiefnemers van de bijeenkomst in Utrecht Martine van Huizum (plastisch chirurg, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) en Hein ter Linden (plastisch chirurg, Diakonessenhuis Utrecht - Zeist - Doorn) leggen uit: “Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van vooraanstaande operateurs uit de hele wereld en de best mogelijke omstandigheden. Zeer ervaren plastisch chirurgen doen alle operaties ‘live’ voor en daarna voeren de cursisten deze ingreep zelf uit op hun eigen preparaat. Daarmee benaderen we de werkelijkheid zo dicht mogelijk met als resultaat betere skills en uiteindelijk betere kwaliteit van zorg voor de patiënt.”

Anatomische les

Voor de cursus in Utrecht hebben zich circa 30 plastisch chirurgen uit Nederland ingeschreven en 10 internationale collega’s. De Tulp stichting organiseert jaarlijks deze tweedaagse cursus voor ervaren plastisch chirurgen om ze de meest geavanceerde technieken te leren. De naam van de stichting verwijst naar het beroemde schilderij van Rembrandt ‘De anatomische les van dr Nicolaes Tulp’, waarop precies wordt afgebeeld waar de stichting voor staat: onderwijs met menselijk materiaal en anatomische kennis als basis. De stichting stelt ieder jaar een bepaald onderdeel van de plastische of hand- en polschirurgie centraal. Dit jaar is dat de partiële en totale borstreconstructie met ruim 40 cursisten en in totaal 70 betrokken personen. In voorgaande jaren waren dat onderwerpen als polschirurgie, reconstructie van handletsels en aangezichtschirurgie.

 

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie is het mogelijk contact op te nemen met:

-          Afdeling Communicatie Diakonessenhuis, Hilke van Bergen, 088 250 9705;

-          Justine Krenning, Reputatiegroep, via j.krenning@reputatiegroep.nl of 06 14 81 87 06.

Powered By: webCiters