By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Grote gevolgen door onveilig aansteken barbecue met brandbare vloeistoffen

Terug
19 juli 2012     

PERSBERICHT

 

 

Grote gevolgen door onveilig aansteken barbecue met brandbare vloeistoffen
Plastisch chirurgen maken zich zorgen over ernst en toename brandwonden door barbecueën

 

19 juli 2012 - Het onveilig aansteken van de barbecue met vluchtige brandbare vloeistoffen blijkt voor slachtoffers ernstige gevolgen te hebben: gemiddeld is 11,3 procent van het huidoppervlak verbrand. Ter vergelijking: het oppervlak van de handpalm is slechts 1 procent van het totale huidoppervlak. Deze cijfers zijn afkomstig uit een recent onderzoek van de drie Nederlandse brandwondencentra. De ernst van brandwonden als gevolg van een ongeval tijdens het barbecueën wordt onderschat. Steeds meer mensen lijken gebruik te maken van vluchtige vloeibare brandstoffen om de barbecue aan te steken, aangezien het aantal slachtoffers de laatste jaren toeneemt. Slachtoffers zijn opvallend vaak kinderen (omstanders) en jonge mannen in de leeftijdscategorie van 5 tot 29 jaar. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en de Brandwonden Stichting raden met klem aan geen gebruik te maken van brandbare vloeistoffen bij het aanmaken van de barbecue.

 

“We zien de laatste jaren tijdens de zomermaanden een sterke toename in het aantal opnames na ongevallen met brandbare vloeistoffen. Het gaat vaak om kleine kinderen die nieuwsgierig zijn naar wat pappa met de barbecue doet. Dat is levensgevaarlijk. Door het gebruik van brandbare vloeistoffen slaat vaak letterlijk de vlam in de pan, zo erg dat deze jonge omstanders ernstige brandwonden oplopen”, aldus plastisch chirurg Paul van Zuijlen van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Op de Spoedeisende Hulp worden jaarlijks 200 slachtoffers met brandwonden gezien na een ongeluk met barbecueën. Van de patiënten, opgenomen in brandwondencentra, heeft 18,3% brandwonden opgelopen door een ongeval met brandbare vloeistoffen tijdens het barbecueën op warme dagen. De drie meest geregistreerde brandbare vloeistoffen die ongelukken hebben veroorzaakt, zijn bio-ethanol (25%), spiritus (21%) en benzine (17%).

 

Verkeerde schapindeling

Nog te vaak worden deze gevaarlijke stoffen dichtbij barbecueproducten in het winkelschap geplaatst. Voor de klant lijkt het erop dat deze brandbare vloeistoffen een goede en makkelijke mogelijkheid zijn om de barbecue aan te steken. Daarom lanceerde Stichting Kind en Brandwond en de Nederlandse Brandwonden Stichting afgelopen mei de actie Stopbrandwonden.nl om winkels met een ‘foute schapindeling’ aan te geven via de actiesite. En uiteraard om ze attenderen op de oplossing: het gebruik van aanmaakblokjes.

 

Een ongeval met brandbare vloeistoffen gebeurt vooral door onzorgvuldig gebruik en kan derdegraads brandwonden veroorzaken. Het gevolg; de patiënt verblijft langdurig in een brandwondencentrum en kan aan het ongeval zeer ernstige littekens overhouden. Vervolgens wacht een lang traject van plastische reconstructie. Bij brandwondenpatiënten worden door een multidisciplinair team van onder andere (plastisch) chirurgen, anesthesisten en internisten herhaalde huidtransplantaties uitgevoerd om de huid te genezen.

Powered By: webCiters