By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Gezamenlijk advies IGZ en NVPC borstimplantaten PIP (of M-implants)

Terug
11 januari 2012     

De inspectie en de NVPC adviseren vrouwen die een PIP- (of M-Implants) prothese hebben om die te laten controleren op scheuren en lekkages. Aanbevolen wordt om dit te doen via een onderzoek met MRI. Gezien de onzekerheden die door de diverse perspublicaties zijn ontstaan komen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie met een gezamenlijk advies. Mocht er nieuwe informatie zijn die tot verandering van inzicht leidt dan zal de IGZ u dat via een nieuw persbericht laten weten.

De inspectie en de NVPC adviseren vrouwen die een PIP- (of M-Implants) prothese hebben om die te laten controleren op scheuren en lekkages. Aanbevolen wordt om dit te doen via een onderzoek met MRI. Indien er een scheur is, moet de prothese worden verwijderd. Als er geen scheur aantoonbaar is, is het raadzaam, zo stelt de NVPC, om alsnog de protheses te laten verwijderen. Hierbij moet in overleg met de arts het risico van de operatie en eventuele kosten voor nieuwe protheses worden afgewogen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten. Indien de protheses niet worden verwijderd is regelmatige controle nodig. 

U dient contact op te nemen met de kliniek die u heeft behandeld. Als dat niet meer mogelijk is, neemt u dan contact op met uw huisarts om doorverwezen te worden.  Dit is ook het advies aan vrouwen die zich in een kliniek in het buitenland hebben laten opereren. Zij worden geadviseerd in eerste instantie voor controle terug te gaan naar de kliniek waar zij zijn behandeld. Indien dat niet meer mogelijk is, kunnen zij hun huisarts raadplegen. Inmiddels hebben de meeste vrouwen met een PIP prothese (of M-implant) een oproep gekregen om zich te laten controleren.

Toelichting op de gegevens
De lijst die de inspectie in april 2010 publiceerde over de implantaten van PIP (of M-implants) is afkomstig van de Franse inspectiedienst AFSSAPS, die ze uit de administratie van PIP heeft gehaald. Deze instellingen zijn toen door de IGZ aangeschreven. Naar aanleiding van nieuwe informatie over deze zaak heeft de inspectie in september 2010 een brief gestuurd naar alle ziekenhuizen en particuliere klinieken voor plastische chirurgie in Nederland. Daarin vroegen wij hen om de inspectie te informeren over het gebruik van borstimplantaten van PIP en M-Implants in de periode 2001 – 2010. Dit heeft tot geleid tot onderstaande lijst.

Ziekenhuizen

Aantal PIP/M-implants protheses

 

Atrium Medisch Centrum Parkstad

644

 

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

140

 

Catharina-ziekenhuis

105

 

VU medisch centrum

177

 

Medisch Centrum Haaglanden

130

 

VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg

40

 

Maxima Medisch Centrum

14

 

Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

4

 

Vlietland Ziekenhuis

4

 

MUMC, voorheen Academisch Ziekenhuis Maastricht

3

 

 

1261

 

 

Privéklinieken

 

 

Acura Medisch Centrum, voorheen Stichting Medisch Centrum Breda, Silhouet, BREDA

276

 

Parkkliniek ROTTERDAM

174

 

Cosmea Cosmetisch Chirurgisch Centrum, HENGELO (OV)

96

 

Medisch Centrum Biltstraat, UTRECHT

38

 

ZBC Euroclinics Kliniek DeLairesse, AMSTERDAM

16

 

Aesthetica Europa, ZEIST

14

 

Kliniek Zestienhoven, ROTTERDAM

12

 

Aestheticare, kliniek voor plastische chirurgie , UTRECHT

6

 

Medisch Centrum Scheveningen, DEN HAAG

4

 

Stichting Kliniek Holystaete Heerenveen, HEERENVEEN

4

 

Kliniek Nieuwstraat, ROTTERDAM

3

 

City Kliniek, R. Goerdin

3

 

 

646

 

 



In totaal heeft de inspectie 102 ziekenhuizen/ locaties en 56 particuliere klinieken aangeschreven. Daarvan hebben 101 ziekenhuizen en 51 particuliere klinieken gereageerd. Van deze instellingen hebben 10 ziekenhuizen in totaal van 1261 implantaten geplaatst en 12 particuliere klinieken hebben in totaal 646 stuks geplaatst. In totaal is door deze instellingen samen dus aangegeven dat er 1907 implantaten van PIP/M-implants zijn geplaatst. 

Uit de administratie van het failliete Rofil Medical Nederland blijkt dat het bedrijf 2737 PIP/M-implants protheses in Nederland heeft verkocht. De ziekenhuizen en privéklinieken hebben over dezelfde periode 1907 implantaten gemeld aan de inspectie. De oorzaak van het verschil van 830 kan niet worden achterhaald. Onduidelijkheden in de verkoopadministratie, verkoop aan andere partijen dan de bevraagde instellingen bijvoorbeeld tussenpersonen voor buitenlandse afnemers, onvolledige terugmelding en/of vernietiging kunnen oorzaken zijn waardoor de verkregen informatie niet sluitend te krijgen is.

Op basis van bovengenoemde gegevens zouden tussen de 1000 en 1400 vrouwen deze implantaten in de loop der jaren hebben ontvangen. We weten tevens dat in dezelfde periode explantaties hebben plaatsgevonden, waardoor er een schatting is gemaakt dat er eind 2010 nog ongeveer 1000 vrouwen zijn met genoemde implantaten.

Naast een overzicht van veelgestelde vragen op onze site vind u ook op de site van de NVPC actuele informatie over de PIP- (of M-Implants) . Zie www.nvpc.nl
 
Powered By: webCiters