By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Nieuwe generatie borstimplantaten veiliger en beter

Terug
27 juni 2011     
Nieuwe generatie borstimplantaten veiliger en beter

Controle ja, vervanging alleen bij complicaties

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) waarschuwt voor onnodige onrust rond de veiligheid van borstprotheses. Het bericht dat vrouwen met siliconen borstimplantaten waarschijnlijk tien jaar na hun operatie opnieuw onder het mes moeten om te voorkomen dat de implantaten scheuren, is voorbarig en onterecht. Wel wordt altijd aanbevolen de borst met een implantaat regelmatig te (laten) controleren met name bij veranderingen in of aan de borst of indien er klachten zijn. In dat geval kan er sprake zijn van complicaties als kapselvorming.  Dit is – naast goede voorlichting – ook opgenomen in de richtlijnen van de vereniging.

Aanleiding voor de reactie van de NVPC is een bericht in de media waarin beweerd wordt dat vrouwen met borstimplantaten deze om de tien jaar moeten laten vervangen. Aanleiding is een onderzoek van de Amerikaanse FDA, die de kwaliteit van onder meer medicijnen bewaakt. Het onderzoek van de FDA spreekt echter van een risico van 20% dat een vrouw met borstimplantaten deze binnen 10 jaar moet laten vervangen vanwege problemen.

Siliconen prothesen zijn tot op dit moment onmisbaar voor borstreconstructie na borstamputatie (bijvoorbeeld na borstkanker) en voor de behandeling van onderontwikkeling van de borst. Het gebruik van siliconen prothesen voor deze toepassingen is verantwoord en absoluut veilig op grond van de gegevens van wetenschappelijk onderzoek.  Zo onderschrijft ook de Amerikaanse FDA.

Vervanging van de implantaten is niet routinematig nodig. Wel is uit onderzoek bekend, dat bij de zogeheten tweede generatie siliconenprotheses (van voor 2004) de kans op scheuring van de prothese na 10 jaar toeneemt. Op grond daarvan adviseert de NVPC deze tweede generatie protheses na 10 jaar te vervangen, indien er klachten zijn

(kapselvorming, scheur in wand aantoonbaar d.m.v. beeldvorming etc.).  De kans op scheuring bij de huidige generatie siliconen protheses met een dikkere envelop is vrijwel nihil. Controle is nodig, maar vervanging alleen bij klachten die ontstaan als gevolg van complicaties in en rond de borst.

NVPC, 27 juni 2011

Powered By: webCiters