Ga door naar hoofdcontent
LiteratuurW.D. Rinkel – The Rotterdam Diabetic Foot Study – A different view on lower extremity neuropathy: a new hope against the phantom menace?

W.D. Rinkel – The Rotterdam Diabetic Foot Study – A different view on lower extremity neuropathy: a new hope against the phantom menace?

Categorie
Datum15/09/2020
Auteurs
Afbeelding voor W.D. Rinkel – The Rotterdam Diabetic Foot Study – A different view on lower extremity neuropathy: a new hope against the phantom menace?

Universiteit Utrecht

Promotores: prof.dr. J.H. Coert / prof.dr. S.E.R. Hovius

Korte populaire Nederlandse samenvatting:

De eerste studies die voortkwamen uit de Rotterdamse Diabetische Voet Studie die in dit proefschrift werden beschreven lieten zien dat door diabetes veroorzaakt gevoelsverlies in de voeten te graderen is qua ernst, met eenvoudig toe te passen instrumenten. Deze gradering maakt het mogelijk om disbalans, herhaald vallen en het ontstaan van wonden te voorspellen en dit is een belangrijke nieuwe toevoeging aan de medische literatuur. Tevens lieten onze studies zien dat een beknelde zenuw in de enkel vaker voorkomt bij diabetes patiënten vergeleken met de controle populatie, en gaat gepaard met meer klachten en gevoelsverlies in de voet. Dit laatste maakt dat patiënten met deze beknelde zenuw een groter risico lopen op het krijgen van (chronische) wonden aan de voet. Gemodelleerde uitkomsten gebaseerd op de huidige literatuur suggereert dat er gunstige lange termijn effecten te verwachten zijn als deze zenuw chirurgisch wordt losgemaakt bij deze patiënten. De DECO studie, de studie die uit de RDF studie voortvloeit, zal deze hypothese bevestigen of verwerpen. Toekomstige studies zijn nodig om te onderzoeken of optimale preventie en behandeling van neuropathieen in de onderste extremiteit leidt tot een reductie in complicaties, waar de resultaten van de RDF studie voor gebruikt kunnen worden.

Belangrijkste resultaten en conclusies:

Verlies van gevoel in de voeten is te graderen met eenvoudige meetinstrumenten.

Gevoelsverlies aan de voeten relateert in diabetes patienten met de kans op vallen.

Gevoelsverlies aan de voeten relateert in diabetes patienten met het risico op het oplopen van wonden (diabetische voet ulcera).

Deze diabetische voet ulcera zijn een grote kostenpost.

In geselecteerde patienten kunnen de gevoelsstoornissen hersteld worden met een eenvoudige operatie waarbij de zenuw losgemaakt wordt vanuit de tunnel waarin de zenuw klem is komen te zitten.

De kosten effectiviteit van deze behandeling is model matig aangetoond en is reden voor optimisme in deze kwetsbare groep patienten.