Ga door naar hoofdcontent
InformatieLittekencorrectie

Littekencorrectie

Bij beschadiging van de huid van het menselijk lichaam als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden. Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals b.v. de schouders en het borstbeen geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam.

Bij beschadiging van de huid van het menselijk lichaam als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden. Littekens kunnen dik (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals de schouders en het borstbeen geven een hogere kans op littekenvorming dan elders op het lichaam. Een andere factor die een litteken kan beïnvloeden is de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen. Bijvoorbeeld in het gelaat zijn huidspanningslijnen duidelijk bekijken te zien aanspannen van de gelaatsspieren. Verder is het logisch dat een wond gemaakt door een scherp mes ‘mooiere littekens’ geeft dan bijvoorbeeld een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten geeft vaak een breed litteken. Het blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen. Bij een littekencorrectie wordt geprobeerd de vorm van het litteken te verbeteren. Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijk resultaat kan niet worden gegarandeerd. Na de littekencorrectie zal je er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht.

Naast littekencorrectie bestaan er ook andere methoden op dikke littekens te behandelen, zoals  injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm of bestraling. Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen, maar een en ander heeft geen invloed op de breedte van het litteken.

Samenvattend kan een littekencorrectie een litteken minder opvallend maken, maar het litteken zal nooit verdwijnen. In het bovenstaande hebben wij geprobeerd je in te lichten over de operatie. Een dergelijke beschrijving kan nooit volledig zijn en biedt geen garantie over de resultaten. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord beloop kan nooit worden gegeven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals problemen bij de narcose, het ontstaan van een trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, weefselsterfte, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het noodzakelijk om een aanvullende operatie uit te voeren om te komen tot een goed eindresultaat. Zo’n aanvullende operatie kan extra kosten met zich meebrengen die of door de verzekering vergoed moeten worden of die zelf moeten worden betaald.

De plastisch chirurg behandelt de patiënt naar het beste vermogen. Mocht je nog vragen hebben, maak dan weer een afspraak op de poli Plastische Chirurgie van een ziekenhuis of kliniek. Plastisch chirurgen zijn graag bereid alle vragen te beantwoorden.