Checklist overweging cosmetische ingreep
5 gouden regels
Cosmetische chirurgie wordt steeds populairder. Jaarlijks worden zeer veel cosmetische ingrepen in Nederland uitgevoerd. Helaas is nog steeds de kwaliteit van zorg niet overal gegarandeerd en gaat er nog veel mis.
Plastisch chirurgen krijgen te vaak te maken met hersteloperaties van ingrepen die niet juist zijn uitgevoerd door ondeskundige artsen, complicaties die niet op tijd konden worden opgevangen en door een gebrek aan nazorg bij patiënten die hebben gekozen voor een ingreep in het buitenland.
Ook is er een toename aan intermediairs die via internet zogenaamd ‘deskundig advies’ geven aan consumenten die een cosmetische ingreep overwegen en hier veel geld aan verdienen.
De NVPC waarschuwt voor een grote variëteit aan klinieken, dokters en ingrepen binnen de cosmetische chirurgie. Hieronder vindt u 5 gouden regels om ervoor te zorgen dat u een weloverwogen keuze maakt voor een bepaalde ingreep en/of dokter. De kans op een teleurstelling wordt hiermee een stuk kleiner.
5 gouden regels
- Bedenk goed welke verandering u wilt zien en/of welk resultaat u verwacht
- Beoordeel waar en door wie u zich wilt laten opereren.
- Bespreek uw wensen/verwachtingen met uw plastisch chirurg.
- Bezint eer ge begint, neem bedenktijd na het gesprek.
- Bewust kiezen: is de nazorg inbegrepen, wat krijgt u voor uw geld?
Als u overweegt een cosmetische operatie te ondergaan, moet u van tevoren goed nadenken over wat u wilt en waarom u dit wilt. Bekijk de verschillende manieren om uw doel te bereiken, zowel chirurgisch als niet chirurgisch. Neem hiervoor de tijd, hoe graag u de ingreep ook wilt. Het is belangrijk alle opties op een rijtje te zetten, hier onderzoek naar te doen en vervolgens de juiste chirurg te vinden. U krijgt alleen het gewenste resultaat als u de ingreep laat doen om de juiste redenen en door de juiste, goed getrainde, chirurg die uw wensen begrijpt. De 5 gouden regels:
1. Bedenk goed welke verandering u wilt zien en/of welk resultaat u verwacht
Als u weet welke ingreep u wilt ondergaan, probeer hier zo veel mogelijk informatie over te verzamelen. Weet u niet welke ingreep u wilt, maar wel wat u zou willen laten veranderen, laat dit dan voor een spiegel zien aan uw chirurg. Probeer samen met uw chirurg een duidelijk beeld te krijgen van het gewenste resultaat en of dit haalbaar/ reëel is.
2. Beoordeel waar en door wie u zich wilt laten behandelen
Als u een cosmetische ingreep overweegt, zorg dat u een chirurg vindt met de juiste papieren. Kijk of u iets kunt vinden over zijn/ haar ervaring, of vraag hiernaar tijdens het consult. Soms noemen mensen zich plastisch chirurg of een soortgelijke titel, maar zijn dit niet. Op www.bigregister.nl kunt u een chirurg opzoeken. Hier staat een plastisch chirurg geregistreerd als plastisch chirurg en een basis arts die zich niet heeft gespecialiseerd, alleen als arts. Plastische chirurgie is het enige specialisme waarin cosmetische chirurgie standaard in de opleiding zit. Sommige plastisch chirurgen specialiseren zich nog verder in specifieke behandelingen. Vrijwel alle plastisch chirurgen die zich bezighouden met cosmetische chirurgie zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (www.nvpc.nl) en lid van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (www.nvepc.nl). Lidmaatschap van deze verenigingen geeft een indicatie van de specialisatie van uw chirurg en dat hij/ zij zich regelmatig laat nascholen om de best mogelijke kwaliteit van zorg te kunnen blijven leveren. Vaak staat op de site van de kliniek ook een stukje over uw chirurg, kijk of daar verwijzingen in staan naar nascholing, verenigingen en congressen. Wat betreft de kliniek: loop eens rond en kijk of het u een goed gevoel geeft. Kies voor een kliniek binnen een ziekenhuis of een kliniek met een ZKN keurmerk*, dan weet u zeker dat uw kliniek aan alle door de overheid opgelegde eisen voldoet.
3. Bespreek uw wensen/verwachtingen met uw plastisch chirurg
Een gesprek met uw chirurg is erg belangrijk. Hij/ zij is tenslotte degene die u gaat opereren en is dus de enige die u kan vertellen of datgene wat u wenst ook door hem/haar uitvoerbaar is. Wees zo duidelijk mogelijk over uw probleem/ wens. Zeg bijvoorbeeld niet dat u uw neus niet mooi vindt, maar zeg wat u niet mooi vindt aan uw neus: te groot, te klein, scheef, etc. Op die manier kan uw chirurg inschatten of hij/ zij u kan helpen en of kan worden voldaan aan uw verwachtingen. Vraag eventueel naar foto’s van mensen die uw chirurg zelf geopereerd heeft. Tijdens het gesprek met uw chirurg is het belangrijk dat hij/ zij u een aantal dingen vertelt. U moet in ieder geval geïnformeerd worden over:
- de exacte ingreep: het verloop van de ingreep, narcose of lokale verdoving, de duur van de ingreep, hechtingen;
- de herstelperiode: wat mag u wel en wat niet, wat u eventueel moet dragen en hoe lang, eventuele pijn na de ingreep, blauwe plekken, wanneer u weer mag werken, etc.;
- mogelijke risico’s/ complicaties;
- alternatieven voor de ingreep
Als u geen goed gevoel heeft bij uw chirurg of onvoldoende wordt geïnformeerd, moet u de ingreep niet door hem/ haar laten uitvoeren.
4. Bezint eer ge begint, neem bedenktijd na het gesprek
Ook al weet u zeker dat u na het gesprek de ingreep wil laten doen, is het toch verstandig om even bedenktijd te nemen. Kom niet in de verleiding om meteen onder het mes te gaan. U heeft nu het consult gehad en samen met uw chirurg bekeken wat de opties zijn en welke ingreep u mogelijk wil laten uitvoeren. Doe hier nog eens wat research naar. Laat thuis het gesprek goed op u inwerken: heeft u er een goed gevoel bij? Zijn er nog vragen of onduidelijkheden? Staat u nog steeds achter uw beslissing? Wilt u nog een tweede consult? Na het nemen van de beslissing moet u dit een blij gevoel geven en moet u er 100% achter staan. Is dit niet het geval: ga op zoek naar de oorzaak van uw twijfel en wacht met de ingreep. Het is in Nederland verplicht in ieder geval 24 uur bedenktijd te krijgen tussen het gesprek en de ingreep.
5. Bewust kiezen: is de nazorg inbegrepen, wat krijgt u voor uw geld?
Het ondergaan van een cosmetische ingreep is een grote stap, dus zorg ervoor dat u er 100% achter staat en weet waar u voor tekent. Het is belangrijk dat u weet of de nazorg ook goed geregeld is. Iedere medische ingreep kan complicaties met zich meebrengen, zo ook cosmetische ingrepen. Vraag hoe de behandeling van complicaties is geregeld bij de kliniek waar u voor kiest. Vraag naar de bereikbaarheid van de kliniek ’s nachts en in de weekenden, is er altijd een dokter aanspreekbaar? Heeft de kliniek een regeling getroffen met een ziekenhuis in de buurt? Ook het niet behalen van het door u gewenste resultaat kan gezien worden als een complicatie. Hoe gaat de dokter of de kliniek hiermee om? Daarnaast is het belangrijk te weten wat er allemaal is inbegrepen in de prijs, zodat u gaandeweg niet voor onaangename verassingen komt te staan. Zijn bijvoorbeeld alle consulten voor en na de operatie geïncludeerd? Is een eventuele overnachting geïncludeerd? Zijn verbanden, BH’s, drukbroeken of andere benodigdheden geïncludeerd? Als dit duidelijk is kunt u niet voor onaangename financiële verassingen komen te staan.
Tot slot
Het commerciële belang bij cosmetische chirurgie veroorzaakt grote verschillen in kwaliteit van zorg die wordt aangeboden. Voor cosmetische chirurgie zijn een hoop aanbieders en aanbiedingen waar je vraagtekens bij kan zetten. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Erkend plastisch chirurgen mogen in Nederland geen kortingsacties aanbieden.
Het grootste probleem is dat artsen zonder chirurgische opleiding cosmetische operaties kunnen doen. Het blijft daardoor mogelijk dat artsen grote chirurgische ingrepen doen, zonder goede opleiding en kwalificaties, alleen omdat ze zichzelf bekwaam achten. Iedere basisarts kan zich in Nederland namelijk cosmetisch of esthetisch arts noemen. De patiënt kan daardoor op het verkeerde been worden gezet. Is uw gevoel niet pluis, ga dan niet met die partij in zee. Gaat u voor een operatie naar het buitenland, hoe denkt u dit dan te doen met de nazorg? Het zijn open deuren, maar in de praktijk zien we toch nog te vaak de problemen van niet juist uitgevoerde ingrepen, ingrepen uitgevoerd onder de verkeerde omstandigheden en zonder nazorg. Houdt u zich aan bovenstaande gouden regels, dan is de kans op een vervelende ervaring het kleinst.
ZKN-keurmerk
Om u als patiënt of cliënt betrouwbare en optimale kwaliteit van medische zorg te bieden heeft Zelfstandige Particuliere Klinieken Nederland (ZKN), in samenwerking met een onafhankelijk certificeringinstituut, een kwaliteitskeurmerk ontwikkeld. Met het ZKN-keurmerk ziet ZKN erop toe dat de kwaliteit van de klinieken op een hoog peil staat en blijft staan. De klinieken met een ZKN-keurmerk voldoen aan de strengste eisen. Zie ook: www.zkn.nl