By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Jaargang 1 Nummer 2

Terug
Nieuwsbrief NVPC Jaargang 1 Nummer 2

rubriek: Online

 

Automatisering leden NVPC sterk wisselend

Alweer enige tijd geleden werd u gevraagd een enquête in te vullen over de mate waarin u uw praktijk heeft geautomatiseerd.

Deze enquete is na enig belwerk redelijk compleet en geeft de situatie weer bij 47 maatschappen. Dut betekend dat 104 plastisch chirurgen van de 140 leden van onze vereniging hebben gereageerd.

De uiteindelijke indruk is dat er een erg wisselende mate van automatisering in den lande bestaat. Slechts 2 collega's vinden een computer overbodig en verwerken de gegevens nog met de hand, de rest heeft een computer. Het overgrote deel heeft een PC, enkele werken met Apple (4%), en er zijn ook nog 2 maatschappen die een ander (vermoedelijk ziekenhuis)systeem gebruiken. De PC's draaien voor een verrassend groot deel op toch wat oudere typen besturingssystemen nl. 34% MS-DOS en 21% MS-windows 3.x. Het laatste besturingssysteem Windows 95 is slechts in 13% van de maatschappen de standaard terwijl 2 % nog een ander besturingssysteem gebruikt.

Als we kijken naar de apparatuur, dan wordt bovenstaande mede bepaald door de hardware (de machines) 17% gebruikt een XT, AT of 386 machine. 26 % een 486 en 23 % een pentium. Het RAM geheugen dat hierbij direct beschikbaar is varieert: 5% 1 Mb, 11% 4 Mb, 19% 8 Mb en 27% 16 Mb of meer.

Aardige getallen, maar wat betekent dat voor de onwetende leek. Nou dat het merendeel hopeloos ouderwetse apparatuur heeft als we kijken naar de standaard van vandaag. Maar, dat dat gezien de snelle ontwikkeling van de computer de laatste jaren onvermijdelijk is. We streven nu eenmaal niet naar het laatste model maar proberen het werk dat gedaan moet worden zo efficiënt mogelijk te doen. En dat kan prima door deze computers.


Hoe worden de verrichtingen geregistreerd

Dat wordt in sterke mate bepaald door het type automatisering, 21% gebruikt het ziekenhuis systeem, en nog eens 11% gebruikt een eigen locaal systeem dat aan het ziekenhuissysteem is gekoppeld. Resteert 13% met een eigen systeem, 9% handmatig en het grootste deel (38%) dat een commercieel systeem gebruikt dat ook de financiële administratie doet. Dit verklaard voor een groot deel het type PC, deze commerciële systemen werken namelijk allemaal (nog) onder MS-DOS. Welke commerciële systemen worden er gebruikt? Chipsoft 44%, Teleconnect 39%, VVAA 11 % en anderen 6 %.
Een diagnose registratie systeem zit niet in deze systemen, wat verklaard dat slechts 19% zo'n systeem heeft. De computer wordt verder gebruikt voor tekstverwerking, 81% gebruikt gestandaardiseerde operatieverslagen en / of ontslagbrieven.


Telecommunicatie?

Een kwart van de maatschappen heeft een modem, en dus de potentiële mogelijkheid op het Internet te komen. Mogelijk dat een deel dit modem slechts gebruikt voor contacten met de bank?! Een emailadres is in ieder geval in toenemend aantal van de plastisch chirurgen een methode om elkaar te bereiken; 22% heeft zo'n adres. We hopen een lijst van deze adressen te publiceren op een pagina op het Internet waartoe alleen leden toegang hebben.

Landelijk Registratie Systeem

De meeste maatschappen zijn geïnteresseerd in een landelijk registratiesysteem als de NVPC daarmee zou komen. De Commissie CAC heeft zich hiermee dan ook uitgebreid bezig gehouden. De grote verscheidenheid van systemen maakt het echter niet eenvoudig met een voorstel te komen dat voor iedereen makkelijk is in te passen in de dagelijkse praktijk zonder dat zaken dubbel gedaan moeten worden. Zodra we hierover nader bericht hebben zullen we u op de hoogte te brengen.

In de volgende On Line iets over de artsenpagina op het Internet en de geheime pagina's.

Ivar van Heijningen
email: vanheijningen@nvpc.nl

Ed Hartman
email:
hartman@nvpc.nl

Powered By: webCiters