By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Jaargang 2 Nummer 3

Terug
Nieuwsbrief NVPC Jaargang 2 Nummer 3

Online: Communicatie

Communiceren met anderen is een essentieel onderdeel van een vereniging, en een belangrijke reden voor congresbezoek. Behalve persoonlijk contact kennen we ook nog mogelijkheden van contact op afstand zoals telefoon, fax en brief. Met het Internet zijn er veel nieuwe mogelijkheden bij gekomen zoals email, nieuwsgroepen, nieuwslijsten, videoconferencing(netmeeting) en pagers(ICQ). In deze rubriek een andere toelichting van deze mogelijkheden.


Email

 De elektronische mail begint langzamerhand steeds bekender te worden. Aanvankelijk alleen binnen (netwerken van) bedrijven, maar sinds enkele jaren meer en meer geassocieerd met het Internet. Het is een brief die elektronisch wordt verstuurd. Email is snel, het is er binnen enkele milliseconden, je kunt hem overal ter wereld op halen als je maar een internet toegang en een mailprogramma hebt. Zoals in een eerdere nieuwsbrief al eens gezegd maakt het internet gebruik van een universeel protocol dat boodschappen in stukken knipt en naar een adres waar dan ook ter wereld stuurd om het daar weer in elkaar te zetten. Email maakt daar gebruik van om berichten te sturen. Een internet adres bestaat altijd uit twee delen, het eerste deel identificeert de persoon waar het heen moet, het tweede deel bevat de organisatie waar deze persoon onderdeel vanuit maakt. Deze twee delen worden gescheiden door het @-teken, ook wel apestaart genoemd. Meestal uitgesproken als "at". Mijn emailadres is dus vanheijningen "at" nvpc.nl, zo’n adres is makkelijk te onthouden, zeker als mensen deel uit maken van de zelfde organisatie. Als je dan bijvoorbeeld de nieuwe hoofdredacteur David Wijnberg wil mailen is het makkelijk te bedenken dat je die kan bereiken op wijnberg@nvpc.nl. Vroeger bestond email alleen uit tekst, maar sindskort kan je ook plaatjes invoegen, ook is het mogelijk bestanden mee te sturen (attachen genoemd). Over beveiliging wordt veel geschreven, laat ik volstaan te zeggen dat alles beveiligd kan worden, maar we sturen ok niet elke brief aangetekend.

Nieuwsgroepen en nieuwslijsten

Om informatie uit te wisselen wordt ook veel gebruik gemaakt van nieuwsgroepen en nieuwslijsten. Om met het laatste te beginnen dat zijn lijsten waarvoor je je intekent en vervolgens krijg je regelmatig via email berichten over een onderwerp. Dat kan een 3-maandelijkse nieuwsbrief zijn vergelijkbaar met deze die u nu vast hebt, maar dan via email. Maar het kan ook een lijst zijn waarover een gemeenschappelijk onderwerp wordt gediscussieerd. Je krijgt dan een copie van elke reactie die iemand schrijft over dit onderwerp. Dat kan dus enkele berichten per dag zijn. Meestal moet je je inschrijven (subscribe) door een email te sturen naar een adres met daarin je naam en emailadres. Als je genoeg hebt van zo’n nieuwsbrief kan je de stroom post meestal makkelijk stoppen door je uit te schrijven door weer een mailtje(unsuscribe).

Nieuwsgroepen zijn een soort prikborden op het Internet waar je een vraag kunt stellen en beantwoorden. Er bestaan meer dan 6000 onderwerpen waarover gediscussieerd kan worden varierend van zeer banaal tot uiterst serieus. De nieuwsgroepen hebben een afkorting waar de inhoud uit is af te leiden. Een serieuze groep is sci.med. dat staat voor science en medical. Recent hebben gepoogd een nieuwsgroep sci.med.plasticsurgery op te richten, echter door onvoldoende stemmen is dit niet gelukt, we kwamen er 17 tekort….

Om nieuwsgroepen te bekijken heb je een apart programma nodig dat overigens in Netscape is ingebouwd en dat met windows 95(98) wordt meegeleverd (Microsoft News).


Videoconferencing en pagers.

Als je in het gelukkige bezit bent van een snelle computer en een snelle (of continue) verbinding met het Internet dan zijn dit interessante opties. Je kunt zien of iemand online is en die dan een seintje geven, (er is aan te geven voor wie je wel en voor wie je niet zichtbaar wil zijn), als de ander tijd en zin heeft kan je dan met elkaar "praten". Dat kan "praten" met behulp van het toetsenbord (chat) zijn, maar kan ook letterlijk praten zijn zoals met de telefoon. Als je een cameraatje hebt kan je elkaar ook zien. Deze laatste toepassing heet videoconferencing. Je kan dus met elkaar vergaderen vergaderen via het Internet met programma’s zoals Netmeeting, er is dan een gemeenschappelijk "bord" waarop je plaatjes gezamenlijk kunt bekijken, en waarop je aantekeningen kunt maken. Zeker voor vergaderingen met collega’s op andere continenten een goedkope en praktische oplossing.

Communicatie is essentieel voor elke vereniging, bereikbaarheid van mensen kan een probleem zijn. Met bovenstaande opties komen er weer wat mogelijkheden bij om contact te leggen en houden. Als U, in navolging van de juniorleden, een persoonlijk emailadres van de vereniging wilt hebben, zodat u eenvoudig te bereiken, bent onafhankelijk van uw provider of ziekenhuis, laat het dan even weten. De volgende keer iets over zoeken en zoekmachines.

Ivar van Heijningen


Sophia Ziekenhuis Zwolle
email:
vanheijningen@nvpc.nl

Powered By: webCiters