By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Jaargang 2 Nummer 4

Terug
Nieuwsbrief NVPC Jaargang 2 Nummer 4

Online: Zoeken op het Internet

Leuk allemaal dat gepraat over het Internet waar je alles zou kunnen vinden, van het ranzige Star-rapport over Clinton tot de laatste oncologie-protocollen, maar hoe vind je dat nu allemaal? Dit artikel zal beschrijven hoe je op de juiste plaats komt, maar eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat dat wel de nodige tijd kan kosten.

Voor alle duidelijkheid

Als we het hebben over zoeken naar informatie dan bedoelen we daarmee zoeken op het wereld wijde web (WWW). Dat wil zeggen het grafische gedeelte van het Internet dat je bekijkt met de bekende browsers Netscape Navigator en Internet Explorer. Er is nog een enorme hoeveelheid informatie te vinden in nieuwsgroepen (zie vorige nieuwsbrief) en in ftp-data-banken. We gaan er vanuit dat u op het net bent en een browser gestart hebt. Wat nu?

Unique Reso
urce Location (URL)


Om te beginnen is het handig te weten hoe de adressering op het Internet werkt. Elke computer heeft een eigen adres dat is opgebouwd uit een aantal nummers. Geen mens gaat nummers uit zijn hoofd leren, vandaar dat men een naam aan zo’n nummer kan geven bijvoorbeeld www.nvpc.nl hoe weet je computer nu welk nummer dat is? Wel eens een DNS-adres in moeten voeren bij het installeren van een provider bijvoorbeeld? Nu dat staat voor Dynamic Name Server en is een computer die alle namen en nummers kent en zo zorgt dat je naar de juiste plaats surft. Dus je typt een URL in, bijvoorbeeld www.yahoo.com de DNS-server zoekt het juiste nummer en de gegevens worden daar opgevraagd en doorgegeven aan je browser. Het laatste deel van zo’n URL bestaat vaak uit een twee-letterige landcode (be=belgie, nl=nederland, ge=duitsland etc) of een drieletter-code die aangeeft wat voor soort pagina je bezoekt. Een commerciele site heeft de uitgang .com , een us-government URL heeft de uitgang .gov , verder is er .mil voor military , en .net voor network De meeste gerenommeerde bedrijven hebben een .com site, dus als je iets over een bedrijf zoekt is het verstandig te beginnen met de naam van het bedrijf voorafgegaan door www en gevolgd door com, deze drie worden gescheiden door punten. Dus philips vind je op www.philips.com.

Wat betekent dan dat http:// dat daar vaak voor staat? Dat beschrijft het protocol dat gebruikt moet worden om die pagina te bezoeken, in dit geval hypertext transport protocol. Andere protocollen zijn ftp:// voor het versturen van bestanden (file transfer protocol) en mailto: voor het versturen van email.

Zoekmachines, zoekmachines

Goed, stel je hebt dat geprobeerd en je hebt een foutmelding gekregen, meestal dat de DNS-server de naam niet kent. Dat wil dus zeggen dat geen geen nummer kent dat bij de opgegeven naam hoort! Wat is de volgende stap?

Het bezoeken van 1 van de vele zoekmachines dat zijn gespecialiseerde sites die een database hebben waarin ze het gehele World Wide Web hebben geindexeerd. Dat beweren ze tenminste. Meestal kennen ze maar een fractie van het totale aantal miljoenen sites. De bekendste zijn Altavista, Yahoo, Lycos, Excite, Infoseek en in Nederland Ilse en Vindex. Netscape heeft een keuze-mogelijkheid in de bovenste balk onder "directory" kan je kiezen voor "Internet search", met de Internet Explorer moet je kiezen voor "ga naar" en dan "zoeken op het Internet". Of je kiest een van bovenstaande namen voorafgegaan door www en gevolgd door com. Voor de nederlands talige Altavista moet je naar altavista.telia.com. Zo’n zoek-pagina laat je dan meestal een open balkje zien waarin je iets kunt intypen. Het is bepalend voor het resultaat wat je intypt en hoe je dat doet. Als je veel zoekt is het de moeite waard de gebruiksaanwijzing eens te lezen. Bijvoorbeeld wordt een onderwerp met een hoofdletter erin wel gevonden als je het met kleine letters had ingetypt maar een onderwerp met kleine letters niet als je zoekt naar dat woord met een hoofdletter erin! Dus: alleen kleine letters geeft meer resultaten. Maar als je "plastic surgery" intypt krijg je al 4.377.081 hits bij Altavista, dat helpt je dus niets. Specifieker formuleren met AND, OR en andere booleaanse termen verkleint de hoeveelheid resultaten. Vergelijkbaar met het zoeken in de Medline.

Welke zoekmachine…..


Het maakt wel degelijk uit in welke zoekmachine je iets probeert te zoeken. Dat heeft te maken met de wijze van indexeren. De meeste zoekmachines zoeken automatisch het net af met zogenaamde zoekrobots. Deze programmaatjes springen van site naar site en leggen gegevens vast in een database. Elke zoekmachine claimt de meest efficiente methode te hebben om iets te vinden. Ze kijken naar het voorkomen van een term in de titel, hoe vaak het voor komt in de text, en of er specifieke trefwoorden voor een site zijn aangemaakt. Aangezien met name commerciele sites graag als eerste gevonden willen worden passen deze allerlei trucs toe, bijvoorbeeld door een woord heel vaak op een pagina te zetten.

De eerste resultaten zijn dus niet altijd de beste. De zoekmachines proberen dit soort trucage uiteraard te voorkomen, maar meestal moet een aantal pagina’s bekeken worden voor een relevante pagina gevonden wordt. Een eenvoudige truc om snel te kijken welke pagina je moet hebben is door er 10 achterelkaar op te vragen. Dat doe je door niet met je linker muisknop op de verwijzing te klikken maar met rechts! Je krijgt dan een menuutje waarin je kiest voor openen in een nieuwe window. Zo open je ineenkeer meerdere browsers, je klikt van de een naar de nader, als het niets is sluit je hem met het kruisje links boven, en ga je naar de volgende. De pagina waar je vanaf zocht blijft dan gewoon openstaan.


PLink, the plastic surgery collection

Het makkelijkst is het natuurlijk als een ander het werk voor je doet, de nederlandse vereniging heeft zo’n site voor plastisch chirurgische onderwerpen gemaakt de PLink, te vinden op www.nvpc.nl/plink maar er zijn talloze andere vergelijkbare sites. Als je zo’n site tegenkomt is het verstandig meteen een bookmark te maken dat is een verwijzing rechtstreeks naar zo’n site op je eigen computer. Internet explorer noemt dit favorieten.

Al met al is het niet zo eenvoudig iets te vinden op het Internet, hoe specifieker het onderwerp hoe makkelijker, voor iets algemeens is het aan te raden de handleiding van de zoekmachine te raadplegen of te bedenken wie er mogelijk iets zinnigs over zou willen melden, dan die te zoeken en te kijken of die een "links"-page heeft.

Succes met zoeken,

Ivar van Heijningen

Sophia Ziekenhuis Zwolle
email:
vanheijningen@nvpc.nl

Powered By: webCiters