By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Jaargang 3 Nummer 1

Terug
Nieuwsbrief NVPC Jaargang 3 Nummer 1

Online: Het Millenium probleem

 

Begint de nvpc nou ook al? Wat een overdreven gedoe al die aandacht voor die stomme computers die het verschil niet weten tussen 1999 en 2000….. Is dit juist of moet IEDEREEN zich hier toch even in verdiepen?

Wat is het millenium-probleem?

 

Het gaat om alle problemen die kunnen ontstaan doordat een machine een storing veroorzaakt als gevolg van een datum-overgang. De machine kent een datum niet en geeft een foutmelding of stopt het proces dat hij stuurt. De bekendste is de computer die de datum bijhoudt als twee getallen en die denkt dat "00" 1900 is ipv 2000. Nieuwere computers houden datums als 4 getallen bij. Ook het feit dat het jaar 2000 een schrikkeljaar is kan problemen geven bij de overgang van 28 naar 29 februari en 29 februari naar 1 maart.

Veel chips gebruiken het getal 99 als een noodcode, die kunnen dus dit jaar al problemen geven.

Wasmachines, thermostaten, liften, videorecorders, tv

U dacht dat alleen computers "aangetast" konden worden? Helaas… het geldt voor alle machines waarin de datum en de tijd wordt bijgehouden. Dat kan bijvoorbeeld uw thermostaat zijn die uw verwarming automatisch regelt, maar ook uw wekker radio of videorecorder die op een bepaalde datum en/ of tijd aan moet gaan. Er zijn ook apparaten waar de relatie met een datum niet zo duidelijk is, zoals een lift. Deze werken na een zeker interval en dat is dus "tijd" die bijgehouden moet worden, en vaak waren die datum en tijd chips goedkoper dan alleen een tijd-chip, dus werden de eerste toegepast ook al werd er geen gebruik gemaakt van de datum. En wat denkt u van stoplichten die op een werkdag ineens zondagsdiensten gaan draaien?

Tja er zijn al wat computer experts die hebben aangekondigd op een onbewoond eiland te gaan zitten met een overlevingspakketje rond de jaarwisseling. Maar zijn er allicht een aantal van ons die dienst hebben, die kunnen sowieso niet weg. Een lijstje:

Realiseer
Realiseer u dat het een serieus probleem is dat vermoedelijk extra kosten met zich meebrengt, zeker als u een eigen bedrijf hebt. Het millenniumplatform schat de kosten op 1% tot 3 % van de jaaromzet! Denk aan het millennium probleem bij een nieuwe aanschaf, vraag naar mogelijke problemen en of de verkoper verzekerd is voor een ev. claim.
Inventariseer
Stel vast welke apparaten mogelijk problemen kunnen geven. Doorloop uw huis en praktijk kritisch en noteer alle apparaten die problemen kunnen geven.
Informeer
Informeer of dit ook daadwerkelijk het geval is bij deze apparaten, hoe het met garantie zit. Bel uw verzekering en informeer wat er verzekerd is. Wat als u een maand niet kunt werken als het ziekenhuis haar zaken niet voor elkaar heeft? Wie betaalt uw gederfde inkomsten?
Controleer
Alle apparaten die een datuminstelling hebben kunt U instellen op kritische data en kijken of ze het doen na die datum overgang. Ook uw computer kunt u (laten) controleren.
De computer

Nog even over dat apparaat dat meestal het onderwerp is van deze rubriek, dat ding moet u natuurlijk ook controleren, hiervoor zijn een aantal programmaatjes te krijgen die u vertellen of uw PC het naar behoren zal blijven doen of niet. Ik heb een tweetal programma’s op onze website gezet, die u hier kunt downloaden: btestfix(1.3 Mb) en y2000chk (413 Kb). Er zijn er overigens velen. U kunt ook zelf de datum een aantal keer wijzigen en kijken wat er gebeurt, maar dat is aardig tijdsintensief.

Succes met de analyse,

Ivar van Heijningen

Sophia Ziekenhuis Zwolle, email: vanheijningen@nvpc.nl

Referenties:

1999 het jaar van de waarheid, Computertotaal januari ’99, 140-5.
http://www.mp2000.nl
http://www.y2knet.com
http://www.year2000.com
http://www.gmt-2000.com

Powered By: webCiters