By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Jaargang 3 Nummer 3

Terug
Nieuwsbrief NVPC 99 Jaargang 3 Nummer 3

Online: Goedkoop het Internet op via de NVPC

Goed nieuws voor alle internetters en zij die het Net op willen. Vanaf nu is het mogelijk in te bellen via de vereniging! Het was allang een wens van de commissie automatisering een uniforme inbel faciliteit aan de leden aan te bieden, echter dat streven was niet zo eenvoudig te bewerkstelligen voor een kleine vereniging als de onze.

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

Na langdurig onderhandelen met de EUR hebben we echter een goed compromis bereikt voor een aantrekkelijke prijs. De websites van de vereniging staan al sinds enige tijd fysiek op de servers van de EUR, evenals de emailserver, dus het was een logische stap ook een inbel faciliteit met hen te realiseren. Echter een harde voorwaarde van ons was dat alle leden een lokale inbelfaciliteit geboden moest kunnen worden. Omdat het software-pakket van de EUR de zgn. SURF-Kit door alle universiteiten werd overgenomen opende dit de weg vorig jaar naar inbel mogelijkheden in de universiteits steden. Om alle medewerkers van universiteiten en hoge scholen ook thuis te kunnen laten Internetten werd door het SURF-net, waaraan alle universiteiten zijn aangesloten, lokale inbel faciliteiten geboden. Hier kunnen wij nu ook gebruik van maken.


Prijs

Voor het bedrag van Fl 200,-- per jaar kunt U lokaal onbeperkt inbellen met een modem of ISDN verbinding. De enige kosten bestaan dan nog uit de lokale telefoonkosten. Die bedragen tussen de 2,5 en 6 cent per minuut afhankelijk van type abonnement en tijdstip van bellen. 124 toegangen verzorgen een snelle verbinding met het Internet. De financiële afwikkeling geschiedt via de penningmeester.

U heeft al een provider?!

Dan hebt u twee mogelijkheden: U blijft bij die provider en gebruikt alleen het emailadres van de vereniging. Of u zegt dit abonnement op, verandert 4 instellingen in uw computer, en surft verder via onze provider.

Hoe zat dat ook alweer met dat email adres, waarom zou je dat eigenlijk willen veranderen? Een mij erg vaak gestelde vraag. Ten eerste is het niet zeker dat uw huidige provider blijft bestaan, als hij wordt overgenomen verandert dus uw emailadres wat lastig is voor al uw contacten die hier gebruik van maken, net als bij een verhuizing moet u iedereen wijzigingen sturen. Ten tweede zou u wel eens een goedkopere en of betere provider kunnen vinden, ook dan verandert uw adres met de beschreven gevolgen. Het is daarentegen onwaarschijnlijk dat uw vereniging verdwijnt en derhalve zal ook het domein nvpc.nl blijven bestaan. Ten derde bevorderd dit de communicatie tussen leden omdat u het email adres van elk lid uit uw hoofd kent (achternaam@nvpc.nl) Als laatste is het zeer waarschijnlijk dat de vereniging op termijn mailings gaat versturen als email. Dit is kostenbesparend, snel en administratief veel tijd besparend. U kunt overigens aan u gerichte email laten doorsturen naar een ander emailadres. Dat kost niet,s, alleen moet u dat de beheerder van dit emailadres, bijvoorbeeld ziekenhuis of universiteit, laten weten.

Aanmelden

Een telefoontje naar ons secretariaat of een emailtje naar ondergetekende is voldoende. Daarvoor ontvangt u dan een inlognaam en een paswoord. U krijgt overigens ook de SURF-kit CD-ROM waarop de hele installatie uit de doeken wordt gedaan. Dan worden echter ook een aantal programma’s op uw computer geïnstalleerd die u nooit zal gebruiken.

Instellen

Als u dus een naar tevredenheid werkend systeem hebt waarmee u al op het net bent dan raad ik u aan alleen een nieuwe verbinding aan te maken.

U hebt hiervoor 4 gegevens nodig: inlognaam, paswoord, een inbel telefoonnummer (te vinden via web pagina www.erna.nl/mipinbelnummers.html) en de DNS nummers (130.115.1.1 en 130.115.15.2) Wat zijn die DNS nummers vraagt u zich misschien af?! Computers die verbonden zijn met het internet hebben allemaal een nummer. Zo kunnen ze berichten naar elkaar sturen. Het is voor ons alleen ondoenlijk om al die nummers te onthouden vandaar dat we namen als www.nvpc.nl gebruiken. De Dynamic Name Server, vertaald deze naam in een nummer zodat uw computer de bijbehorende gegevens kan opvragen. Zonder deze DNS nummers kan je dus wel een verbinding maken en emailen, maar de webbrowser kan geen enkele pagina vinden.

Via Deze computer/externe toegang/nieuwe verbinding in windows 95/98 maakt U een nieuw account aan met behulp van de wizard. U vult het telefoonnummer in en de naam die u de verbinding wil geven bv. NVPC. U voltooid de wizard en vervolgens klikt u met de rechter muisknop op de nieuwe verbinding en kiest voor eigenschappen. U klikt het tabblad servertypen aan en zet alleen een vinkje voor TCP/IP dan alleen nog de bovenvermelde DNS nummers ingevuld bij TCP/IP-instellingen en u kan uw eerste verbinding maken door te dubbelklikken. U vult uw login naam en paswoord in en klaar bent U.

Ivar van Heijningen,
Isala klinieken,
locatie sophia
038-4247371

vanheijningen@nvpc.nl

Powered By: webCiters