By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Jaargang 3 Nummer 4

Terug
Nieuwsbrief NVPC 99 Jaargang 3 Nummer 4

Online: De Toekomst

 

Het is moeilijk een blik te werpen in de toekomst. De vorige nieuwsbrief dacht ik nog een goedkoop alternatief te bieden om toegang te krijgen tot het Internet. Maar op het moment dat de nieuwsbrief op uw mat viel enkele weken later was dit alweer achterhaald. Een stortvloed aan gratis Internetaanbieders adverteerden in alle media.

Geld of macht?
Dit illustreert de snelheid van de ontwikkelingen op dit gebied. Waarom doet men dat? Zoveel gratis aanbieders, daar moet toch iets achterzitten? Mijn opleider chirurgie zei altijd:”Als je niet weet waarom, gaat het meestal over geld of macht.” Hier gaat het om beide, alle IT fondsen doen het erg goed op de beurs, dus een beursintroductie van een grote provider levert ongetwijfeld kapitalen op. Daarnaast geeft het veel macht omdat je mee kan praten over de toekomst van het Internet in Nederland. Hoe meer leden hoe meer inspraak. Maar als niemand betaald hoe kan dat dan wat opleveren? Om deze vraag te beantwoorden moet ik U inzicht geven in de toekomst.

2010
De digitale wekker gaat, u staat op, het huis is al lekker warm. Het centrale huiscontrole systeem heeft de verwarming 10 minuten voor u opstond aangezet, de koffie is door hetzelfde systeem al gezet. U douchet, en maakt uw toilet, de luchtvochtigheid in de badkamer wordt gereguleerd. Aan de ontbijttafel ligt de krant nog, het is één vel, u drukt op de knop onder aan het vel en het laatste nieuws wordt radiografisch overgebeamd door uw huiscentrale, die deze van het Internet heeft gehaald. U leest een artikel over de europacup finale. Door een druk op de knop ziet u een samenvatting op het grote wand LCD scherm, opgeroepen via de krant van het Internet. De bel gaat, op het scherm wordt de samenvatting onderbroken, u ziet een eerste hulp verpleegkundige. Zij laat u een handletsel zien, het is meteen duidelijk dat dat op de OK moet gebeuren. Op uw OK schema dat automatisch voor die dag in uw GSM is gedownload ziet u dat er nog ruimte is en u planned de patiënt voor die ochtend in. U gebruikt het grote scherm nog even om de pre-op foto’s en gegevens van uw OK programma te bestuderen, opgehaald via een beveiligde lijn waarvoor u bent geautoriseerd van het ZIS (ziekenhuis informatiesysteem). Dan naar uw werk, onderweg wordt U via het GSM netwerk gewaarschuwd voor files en de kortste route wordt op uw navigatiesysteem aangegeven. Op het werk ziet u in uw elektronische agenda dat uw partner jarig is, u reserveert nog snel even in uw favoriete restaurant. Na uw operatie-programma is er een bevestiging binnengekomen via email. U gaat meteen door met uw middag-poli, het is een tele-medicine sessie: u ziet uw patiënten op een scherm, het zijn alleen controle-patienten. Als laatste beantwoord u nog een vraag van een Ghanese collega die een tele-consultation heeft aangevraagd. Hoe deed ik dat vroeger toch allemaal, zonder het Internet vraagt u zich af!

Makkelijk
Radio, Televisie, Telefoon, Videofoon, Teletekst, Informatiediensten, al dit soort diensten zullen op den duur via het Internet worden verzorgd. Zowel via de kabel als radiografisch, voor ieder persoonlijke individuele informatie op maat. Dat maakt dat het allemaal wel veel gemakkelijker wordt als het om communicatie en informatie toegang gaat. De grote uitdaging zal zijn die informatie op een overzichtelijke wijze te ordenen zodat een ieder kan vinden wat hij of zij nodig heeft zonder te verdrinken in de overvloed. Rest mij u fantastisch feestdagen toe te wensen en een gelukkig 2000. Tot volgend jaar.

Ivar van Heijningen,

Isala klinieken,
locatie sophia
038-4247371

vanheijningen@nvpc.nl

Powered By: webCiters