By browsing our site you agree to our use of cookies. You will only see this message once.

Find out more


Hoe vind ik een plastisch chirurg die borstreconstructies met lichaamseigen weefsel, zoals een DIEP lap doet?

Terug

Op deze pagina vindt u locaties waar plastisch chirurgen werken die borstreconstructie met een DIEP lap / flap of andere microchirurgische reconstructies met lichaamseigen weefsel doen. Bij deze reconstructietechniek heb je geen prothesen meer nodig om een borst te maken nadat deze voor bijvoorbeeld borstkanker is geamputeerd.

De borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is een techniek die sinds begin van de jaren 2000 in Nederland wordt gedaan en die door veel praktijken met grote regelmaat wordt uitgevoerd. Daardoor wordt deze reconstructie veilig en goed door Nederlandse plastisch chirurgen uitgevoerd. In 2013 zijn in Nederland ongeveer 900 borsten gemaakt met deze techniek. Elk jaar worden er meer van deze reconstructies uitgevoerd.

Deze vorm van borstreconstructie is niet voor iedereen geschikt die een borstamputatie heeft gehad voor borstkanker of preventief bij bijvoorbeeld BRCA1. In ongeveer 5% van de gevallen zijn er complicaties waardoor de reconstructie mislukt en je alsnog een andere reconstructietechniek moet kiezen. Extra risico hebben mensen die roken en overgewicht (BMI>35) hebben. De borstreconstructie is vaak ook goed mogelijk bij vrouwen die bestraald zijn.

De operatie duurt over het algemeen lang (5-8 uur voor een borst) en wordt meestal door meerdere plastisch chirurgen gedaan. Hierdoor ontstaan wachtlijsten. De NVPC en haar plastisch chirurgen werken er hard aan om de wachtlijsten te verminderen.

U kunt contact opnemen met de plastisch chirurgen op de genoemde locaties om een gesprek te voeren, informatie te krijgen of te kijken of u een geschikt persoon bent voor borstreconstructie met lichaamseigen weefsel.


Powered By: webCiters